dilluns, 21 d’abril del 2008

FESTIVAL DE CINEFAGIA (2ona PART)

Senyores i senyors aquí teniu els 2on. Festival de Cinefagia.... (devorem 'flims' sense parar).

HALLOWEEN
Un clàssic fundacional de les pel·lícules de 'psycho killer' (és del 1978): personatge transtornat que assassina la seva germana una nit de halloween... anys després escapa del centre psiquiàtric i torna al lloc dels fets i continua matant.... Fa gràcia veure a la Jamie Lee Curtis en el seu primer paper a la pantalla gran (que va recuperar 20 anys després 'HalloweenH20')... veure'l ara, 30 anys després, doncs és clar, estem massa curtits com que ens espanti com ho hauria de fer en el seu moment... El sr. Rob Zombie en fèu un remake l'any passat (2007) salvatge i explicatiu de les raons de per què mata el petit Myers.
Valoració: BÉ

THE HOST
Pel·lícula familiar amb monstre, com ho sentiu; és propi d'un argument dels anys '80 en la que una intoxicació química en el riu Han (Corea del Sud) provoca que un 'bitxet' entri en una mutació espetacular i surti un bon dia del riu per a cruspir-se totes les personetes que troba al seu pas... encantador, el xaval! Encara que això soni 'de modé' la pel·lícula és un contundent film sòlid, trepidant i molt ben facturat (premi als efectes especials del Sitges 2006 i millor peli de cinema asiàtic) a més de ser una tractat sobre la família (freaky però família). (val la pena els nombrosos extres de l'edició de 3 DVD)
Valoració: NOTABLE ALT

HOMECOMING (Capítol de Masters of Horror)
Un dia farem un 'post' específic per a aquesta seria que se'l mereix però ara us comento un dels capítols dirigits per Joe Dante (sí, el dels Gremlins) i que ens planteja una inquietant pregunta: que passaria si els soldats nord-americans morts a la Guerrar d'Irak tornessin com a molts vivents al seu país per a votar en les properes eleccions presiddencials...us imagineu a qui votarien, no? Peli de 'muertos vivientes' de tota la vida però amb una càrrega política que la fa molt interessant (de fet, hem de reconèixer que les pelis de zombies són més polítiques del que aparentment semblen...ho deixem per a un altre dia...).. Genial!!
Valoració: EXCEL·LENT

BERLIN OCCIDENTE
De les primeres pel·lícules del Wilder als EEUU (és de 1948) després de fugir de l'Europa nazi però tractant, precisament, la situació alemanya i l'entrada dels soldats aliats finalitzada la IIGM. La Marlene Dietrich i Jean Athur competeixen per emplenar la pantalla... la Dietrich més frívola que mai i l'Arthur més pànfila que mai...Un clàssic entretingut, amb la ironia i, sovint, el sarcasme del director... però sense ser una obra mestra del 'Dèu Wilder', aquestes arribarien més tard. Valoració: NOTABLE


ENCUBRIDORA
Un altre clàssic d'un director emigrat d'Alemanya per a prova sort als EEUU i protagonitzada per la Dietrich, en un paper millor que en l'anterior pel·lícula comentada. Film del 1952 de Fritz Lang, inquietant western que no ho sembla, això només ho podia fer aquest mestre (les millors pelis, però, les fèu durant els primers 30 anys del segle XX a Alemanya...)... el Ciutadà K el té en un dels primers llocs de l'Olimp cinèfag... Estimem FRITZ LANG !!! (sí, també mereix un 'post' propi, algun dia)
Valoració: NOTABLE ALT


TODOS ESTAMOS INVITADOS Manuel Gutiérrez Aragón s'atreveix amb uns DELS temes del cinema ibèric per excel·lència: 'la cuestión vasca y el entorno ETA' ... buf! Després de veure-la només puc dir que aquelles que han tractat millor el tema són: La muerte de Mikel (1983) i Días Contados (1994) (les dos del mateix director Imanol Uribe) i La Pelota Vasca (de Julio Medem)(genial!)... serà que s'ha de ser basc per a fer una bona peli sobre el tema? és una hipòtesis... la de Gutiérrez Aragóns és: simple, superficial, teatral, estereotipada i amb un guió sovint forçadet. Oscar Jaenada està genial... millor que el Coronado (és que a mi el Coronado com a que no el veig creïble, mira!!)
Valoració: SUFICIENT
I.... un altre dia més !!!

7 comentaris:

neska polita ha dit...

oooohhh!!! d'aquestes només he vist "berlín occidente". va ser als cinemes melies, amb un nòvio que vaig tenir fa moooooolts anys. em va agradar molt, la peli, perquè, a més, aquell estiu vaig anar a berlín a estudiar alemany (i a recuperar-me del desengany del nòvio, que em va deixar).

el jaenada m'agrada molt. un dia ma germana se'l va trobar pel carrer verdi. ja veus que les meves aportacions als festivals del cine són així... :-P

bon dia tingui, ciutadà!

robi, mixu-mixu, com estàs? agggrrr, aggrrrr!! muxumuxumuxumuxumuxu!!

pati di fusa ha dit...

bon dia, ciutadà k! quin empatx de pel·lis, eh? és un autèntic devorador!

la meua aportació a la llista és que també em considero fan del fritz lang! sobre l'altra tria de flims, bé, ja em coneix...

i sobre "todos estamos invitados", llàstima, perquè la deixen bé, no? clar que potser els crítics que en parlen tampoc no són bascos (sumant-me a la seua hipòtesi).

Ciutadà K ha dit...

Benvolgudes col·laboradores... que seria d'aquest humil blog sense vostés, eh???

M'encanten els comentaris de la Neska, són...tan... de vida!!!

Certament, amiga Pati, el cinema de 'porrrrr' en general i gore, en particular no està entre els seus gustos cinemàtics...però la de Homecoming val molt la pena, eH??? una persona tan 'conscienciada' com vos l'hauria de tenir en compte...(aparta dels fetges i la sang i menja la resta...vull dir queda't amb el missatge)

Com es presenta el 'Sant Jordi'???

(El Robi diu que un dia d'aquests ve al vostre blog de vacances)

Ciutadà K ha dit...

Per cert, Pati, ja m'agradaria que la veiessis la de 'Todos estamos invitados'... per confirmar si no tinc criteri, o què???

(et poses la txapel·la i cap al cine, la hostia!!!)

pati di fusa ha dit...

em considera una persona amb criteri?! que la natalie hi fa un cameo? perdó, perdó... :P

i ara faré un comentari superficial impropi d'una persona tan conscienciada (sic!) com jo: em fan una mica de mandra les pelis de tema basc si "només" hi ha tema basc, no sé si m'explic... però "días contados" me va agradar molt, per exemple. i (pecat mortal) no he vist "la pelota vasca". assignatura pendent, ho sé!

ara, si hem de fer un col·loqui, em poso la txapela, vaig al cine i punt!

Ciutadà K ha dit...

Ai...

tanta sinceritat m'enterneix....

(és que, és clar, a la Pelota Vasca només parlen d'això: de 'bascos' i de 'pilotes'...no parlen ni de la Natalie, ni la dansa del ventre...ni res interessant) :P

pati di fusa ha dit...

voilà. sóc una persona amb criteri! ;)