dilluns, 5 de maig del 2008

FESTIVAL DE CINFAGIA ( III )

Ja està aquí el Tercer Festival de Cinefagia.... i com ja és habitual: 'poti poti' 'per un tubo'!!!
·
·
EL AURA (2004)
Ricardo Darín es posa serio en aquesta mena de thriller amb atmòsfera nebulosa i inquietant. El rei de la verborrea en anteriors films ens demostra que també és capaç de posar misteri a la seva actuació... el que passa és que amb tan misteri al final no acabes de saber molt bé què t'expliquen (però l'atmòsfera creada: chapeau!). La dirigeix Fabian Bielinsky, que morí el 2006, fou la darrera pel·lícula que realitzà. Serà recordat, però, per Nueve Reinas (2000) que obrí la porta a un 'renaixement' del cinema argent´, qui no l'ha vist? qui no l'ha gaudit?.
Valoració: Bé.

MILLONES (Millions)(2004)
El director de la (en aquella època) genial: Trainspotting, Danny Boyle, ens porta aquest conte sobre temes recurrents en les seves pelis (per diferents que semblin): missatges suaus anti-sistema i les possibilitats de sortir-ne... Per culpa del Dicaprio -que el va 'patir' a La Playa- va perdre el nord... però amb 28 días después i aquesta que ens ocupa, va tornar a oferir-nos -si no amb la força del inicis- 'coses' interessants. El nen protagonista està genial!!!.
Valoració: Notable Alt.

IRON MAN (2008).
Els superherois ens agraden. Així, en general!. El millor: Superman...però això, és tema per a un altre comentari. Iron Man tenia bona pinta: l'únic superheroi amb passat alcohòlic, bandarra, de moral 'despistada' i venedor d'armes... (ho tenia tot, el nen!) interpretat per Robert Downey Jr. que amb la vida que ha 'portat' la comparació estava servida... L'arrencada del film té aquesta ironia que la fa 'diferent' de les altres pelis però el desenvolupament no està a l'alçada: convencional i sosa. Llàstima!!.
Valoració: Bé.

METAMORFOSIS (Sick Girl)(2006, Capítol de Masters of Horror)
Que el director (Lucky McKee) tenia 'gustet' per les relacions mal sanes i físicament torturants ja ens ho va demostrar en la molt interessant May (millor guió i millor actiur al Sitges'02). En aquest cas, ens planteja amor insectico-lèsbic (sí, l'heu de veure per acabar de 'pillar' el sentit); tot i que la peli és curiosa es tracta d'un capítol 'menor' d'aquesta serie dels Mestres de l'Horror.
Valoració: Suficient alt.


LAS EDADES DE LULU (1990)
Pel·lícula de Bigas Luna que fa de frontissa entre el cinema inicial de la seva carrera -més underground- al darrer més reconegut i popular, després d'aquesta vindria Jamón, Jamón (1992), el despegue del director. La Edades de Lulú l'havia de protanitzar la Pe, però era menor d'edat (llàstima!). Després de 18 anys, re-visionar-la m'ha agradat més del que recordava: bon ritme ('in crescendo'), ben explicada i amb bons interprets (Javier Bardem en la seva primera pel·lícula important com a secundari, aquí estrenà la cara de psicòpata que repetí en el film dels Coen que li donà l'Oscar... en aquesta peli del Bigas Luna ja hi era!).
Valoració: Notable.

NAVIGATOR, UNA ODISEA EN EL TIEMPO (Navigator, A Mediaeval Odyssey, 1988)
Quan la vaig veure en la seva estrena vaig quedar meravellat. He de reconèixer que a mi el cinema m''arriba' per la vessant visual... i aquesta, d'això, en té molt. Va guanyar el premi a la millor peli del Sitges'88... malauradament, el director (Vincent Ward) es va perdre (i molt!) amb 'coses' terribles com Más allá de los Sueños (amb Robin Williams)... la que ens ocupa, però, és d'una força visual hipnòtica i espiritual (pot ser el ritme i el guió fluixeja a estones). Fantàstica!!
Valoració: Excel·lent.

UN CORAZON EN INVIERNO (Un coeur en hivern)(1992)
Es tracta d'una peli d'aquelles que s'anomenaven 'de Verdi': francesa, profunda i amb un bon guió. Una de les millors del Claude Sautet (juntament amb Nelly & el Monsieur Arnaud) que ha fet més de guionista que de director. La que ens ocupa és una peli amb molt bones interpretacions i amb una Emmanuelle Beart ("la de cara d'àngel i cos de puta", com van dir d'ella) quan prometia molt. Film de sentiments, de diàlegs i de coses que no es diuen i de coses que volem i no obtenim, de desitjos...
Valoració: Notable.

HUELLA (Imprint)(2006, Capítol de Masters of Horror)
Un dels capítols d'aquesta serie més gore (però gore, gore): Tortures salvatges, irracionals, sanguinolentes... un peli tan de violència oriental, en general; i nipona, en particular que provoca angúnia (Pati, no miris ni el cartell!!!). Takashi Miike director hiperactiu (de 1991 a 2007 ha realitzant 75 pel·lícules, una mitjana de 4,6 pel·lícules per any!!!) de meravelles com la trilogia de Dead or alive o Ichi, the Killer. Aquesta que ens ocupa ens demostra que el gore no significa no poder realitzar un film amb un càrrega visual potent i misteriosa...
Valoració: Excel·lent
·
Per cert, aquesta nit: SAMARITAN GIRL de Kim Ki Duk a TV3 a les 01:15 (sí, a la matinada!) per totes aquelles lectores que no hagin entrat -encara, ja tarden!- en l'univers Ki Duk...

12 comentaris:

Anònim ha dit...

la polita opina:

"el aura": no l'he vista i no sé per què, de fet, perquè jo era molt fan del darín quan va protagonitzar "el hijo de la novia" i "nueve reinas" (gran horterada de cançó de la rita pavone!) i aquesta va venir poc després, no? fins i tot vaig anar a veure "arte" al tívoli i em vaig esperar a la sortida (polita la psicòpata) per fer-me una foto amb ell i tenir el seu autograf. ara li tinc mania, al darín, perquè jo em pensava que era un home amb criteri fins que vaig veure "la educación de las hadas". quin horror, per favor.

"minolles": hauria de començar per "trainspotting", oi? encara no l'he vista...

"iron man": l'anirem a veure amb la PAT! l'anirem a veure amb la PAT! i menjarem crispetes i beurem cocacola al cine!!! i ella bavejarà amb el jeff bridges i jo amb el robert downey junior, perquè a mi m'agraden els homes que s'autodestrueixen i tal. i ara et faré ràbia si t'agraden els superherois, perquè aquest estiu, a new york, aniré al metropolitan, que hi fan una exposició dels superherois del món mundial i dels mons extramundials. olé.

"metamorfosis". EEEEEEECCCCCCCCCCCCSSSSSS!

"las edades de lulú": en aquella època les nenes no podien fer ponno, no? perquè ara sí, no? la melissa nosequè la va fer una nena menor d'edat i tambe era ponno, no? però aquesta és més eròtica que ponno o més ponno que eròtica? qui és el que no és el bardem? jo sempre he pensat que un dia em descobrirà l'amenábar i em farà rodar una peli semiponno amb el noriega i el bardem i el gael garcía bernal.

"navigator": carregui paper navigator a la impressora, carregui paper navigator a la impressora.

"un corazón de invierno": me l'apunto!

"huella": mama, por.

anit vaig cuinar, no vaig veure la seva recomanació.

Ciutadà K ha dit...

Caramba, caramba... de bon matí la Polita Preferida afegeix un comentari exhaustiu punt per punt, film a film... (Buf, vosté persegueix premis, eh?)
Tinc ganes de que aneu a veure Iron Man a veure què n'opineu...

(la peli de la Melissa P. no l'he vist però he llegit que és in-fumable i això que jo no fumo!!!)
(El que sí que veig que la seva vocació de fan és preocupant, eh??)

I què va cuinar, vos? què va cuina?

BOOOON DIAAAAAA !!!!

pati di fusa ha dit...

0 de 8. fatal, no? :S hauré de posar-me les piles. bueno, sent optimistes (il·lusos, vaia), com a molt podria fer un 6 de 8.

i sí!!! anirem a vore "iron man", a retrobar-me amb el jeff bridges! és el meu monstre de la pantalla (el meu robertdeniro/alpacino/jacknicholsonparticular, perquè ens entenguem) :)

pregunta 1: com aconsegueix pegar-se estos festivals cinèfags i pair-los (perquè els paeix, no?)? ho dic pel volum i la barreja. quin estómac! :P

pregunta 2: sempre m'ha encuriosit saber els motius reals, profunds (si n'hi ha), del gust per les pelis gore tipus aquestes meravelles de "metamorfosis" i "huella" que ens ha brindat. (sé que potser lamentaré haver-ho preguntat, però ho vull saber!!!)

ja vaig vore que a la teletré posaven el ki-duk, però clar, amb aquests horaris no ho posen gens fàcil per aconseguir nous adeptes, eh?

he sentit per baix, en veu d'un angelet, que el ciutadà k té certes simpaties budistes? mm... ai, aparco el tema budisme.

BON DIA!!!, malgrat el nargis :(

Anònim ha dit...

nargis? non capisco.

jo tampoc entenc com pot ser que el gore agradi. un cop vaig tenir un nòvio (comentari de vida) a qui li agradava el gore i li vaig preguntar que com és que li agradava el gore i em va dir que "es un género como cualquier otro", i ja està, aquesta va ser la resposta. i jo vaig pensar que tenia un nòvio raro.

ahir vaig fer pollastre amb poma i salsa de soja. mmm... :-)

Anònim ha dit...

el nargis és el monstre-cicló :(

quin sopar més bo (malgrat el pollastre) i més xino! ;)

Anònim ha dit...

ciutadà k, la resposta d'aquest nòvio de la polita no em serviria, eh?

Anònim ha dit...

ah... m'ho he imaginat després (launa la letardada).

el pollastre és una recepta de la divina, me'l menjaré avui per dinar. mmm...! seré l'enveja de l'oficina quan obri el tàper, tot i que no ho reconeixeran i diran coses com ara "ecs! pollastre i poma? amb soja?", però m'és igual, perquè després suecarem una peli gore i ells seran els protagonistes.

"aquest nòvio de la polita", jeje.

Anònim ha dit...

jo sóc molt discreta, polita, encara que no rimi amb el meu nom, però sí amb el cognom!!! DI FUSA LA DISCRETA! :)

oh, la teua proposta potser seria una bona incursió al tema gore... ;)

ens deixa "xatejar" al seu blog, oi, ciutadà k? :P

(segueixo esperant les seues respostes, però)

Anònim ha dit...

està molt bé que hagi tret allò d'haver d'aprovar els missatges, oi? ara tenim una sala de xat més! moooooola!

:-)

Ciutadà K ha dit...

A veure, nenes, nenes hi hagi calma.... Us deixo la room per a que parleu però no crideu molt que estem treballant, eh???
Buf! se m'acumula la feina, no??
1- Aquest comptador personal és de les que ha vist i no, no? srta. Di Fusa, o de les que li han agradat i no?
2-Insisteixo: espero amb ànsia les vostres valoracions d'Iron Man.
3-Hem d'aclarir que els festivals no són maratons, eh?? Es van veient poc a poc, un dia una, un altre dia un altre, ara vaig al cinema ara adquereixo un DVD...i anar fent!! Estic d'acord si veies seguides un Ki Duk i una gore seria d'indigestió...no tenim criteri però sí una mica de 'senderi'.
4-Jo crec que després d'aquest sopar 'pseudo-xino'tocava un Ki Duk, eh??
5-Així que la Polita té dots culinaris ho té tot, vos, eh? Polita la Pintxe...
6-I la resposta: d'entada, la resposta del 'noviu' és adequada (vale! també està copiada...) però és que és així: per al cinèfag qualsevol gènere mereix atenció, i té les seves lleis, normes, funcionament i dinàmica... i aquí està el Porno o el Gore.
7-Però com sé que la Pati amb el punt 5 no en té prou... jo crec que, en el meu cas, té més a veure amb l'atracció pel desagradable i la imatge més entenedora és quan hi ha un accident i la gent va lenta NOMES PER A MIRAR!!! (encara que després vomiti...). És atracció per tot allò que a nivell social és tabú: sang, mort, fetges... i sexe! (jo crec que pel que respecte al Porno la hipòtesis també és vàlida)

AIXÒ NO ES UN COMENTARI DE BLOG...ES UNA AUTOBIOGRAFIA, SINYOR!!!!

(és que m'exigiu massa...)

Anònim ha dit...

oh, Porno així, amb majúscules. caram...

sí, jo tinc tots els dots del món mundial, però clar, trio nòvios raros, és el que tinc.

em temo que haurà d'esperar per a la valoració d'"iron man" que tornem de sevilla, perquè no sé si tindrem temps d'anar-hi abans (la PAT em vol fer anar no sé on contra el trasvasament). ara, ja l'aviso que la nostra valoració serà del pal: "has vist que bé li queda l'armadura al robert downey junior? mmm..." o bé: "oh, quin jeff brigdes tan dolent i tan gggrrrrrrrrrr!". sap?

Anònim ha dit...

així m'agrada: despulli's, ciutadà k! ;)

1. efectivament. vistes: 0 / no vistes: 8.
2. jeff bridges, "grrr!", al més pur estil maiol :)
3. em quedo molt més tranquil·la.
4. sí?
5. tot, ho té!
6. pasalacabra
7. mig convençuda, però no sé si el símil m'acaba de funcionar.