dilluns, 6 d’octubre del 2008

FESTIVAL DE CINEFAGIA ( VIII )

·
En busca de la felicidad (2006)
Pel·lícula a major glória de Will Smith (productor, també) que suposo que esperava optar a un Oscar amb la seva interpretació com a pare sacrificat i afectuós que vol aconseguir el somni americà: que és, bàsicament, fer-se ric. Peli dramàtica fins a dir prou, personatge abocat a una desgracia rera l'altra... com Mr. Bean però (se suposa) que en serio. Amb un missatge neo-con claríssim: els pobres ho són perquè són tarats mentals o perquè són dropos.... una pel·lícula ambientada en els anys '80, durant l’era Reagan (recordeu: l’època daurada del yuppie)... però és que Reagan ja no mana, no??? ah bueno, és veritat, està Bush (grr!). Ara ho entenc tot. Insuportable. Valoració: Molt Insuficient

Star Wars: Clone Wars (2008)
A molta gent li fa ràbia Lucas i Spielberg, per nyonyos, edulcorats, massa familiars i, sobretot, comercials molt comercials.... i això fa ràbia; però no podem negar que ells (i francament pocs més) han definit les bases del cinema aventurer, popular, de les segones parts bones i, sí, comercial, del segle XX i el que portem del XXI. I en el cas del George Lucas ell inventà el merchandising cinematogràfic (pegatines, ninots, samarretes, motxilles...) que actualment és amb el que es guanya més diners... a voltes, més que amb el propi film. El Ciutadà K és amant de Stars Wars. És quelcom mític (la població es divideix entre els seguidors d’Stars Wars i els de Star Trek). En aquest cas però, la intenció de Lucas d’estirar el xiclet galàctic li ha sotit fatal. Dibuixo lletjos, història infantil, personatgsets buits... una pena!; tanta, que no cal dir res més.
Valoració: Suficient

y tu, ¿qué sabes? (2004)
La puntuació donada a aquest film és la que és perquè el que més m’agradà és que es tracta d’un assaig cinematogràfic, i no n’havia vist mai cap. No és exactament un documental, no és un peli de ficció, és –penso- un assaig que ens parla d’idees molt de moda en un entorn (abans anomenat New Age) i que es basa en la física quàntica: la realitat no és una; n’hi ha múltiples i tot està passant en tot moment... el que passa és que només som conscients d’una realitat i el moment que vivim, us sona? Sí, és Matrix (sense la rebel·lió de les màquines); de fet, aquesta és la 'força Matrix': ser testimoni dels corrents de pensament postmoderns, deconstructius dels temps contemporanis. El que passa és que el missatge es transforma en pedanteria quan ens el repeteixen TANT com si parlessin amb infants de parvulari, com si inventessin la ‘sopa d’all’. Això ja ho ha dit Berger, Lyotard, Foucault..... i tants altres. Estan fent una segona part (ai!).
Valoració: Bé

El Caballero Oscuro (2008)
Hi havia molta expectació al voltant d’aquesta segona direcció de l’home rat—penat per part de l’interessant –fins ara- Christopher Nolan. El director de Memento o Insomnia sortí força ben parat del Batman Begins, nova direcció per al superheroi més dirigit i per estils tan diferents. Per a Nolan el seu primer Batman serví per definir-nos i explicar el superheroi, un cop fet, en aquesta segona es permet el luxe de passar el protagonisme als dolents. Tot i no ser una obra mestra es tracta d’una peli madura, seca, d'acer, amb una estètica pròxima a Michael Mann, més centrat en el realisme que en la fantasia, els super-herois se'ns han fet adults amb aquest film. Nolan ens ha demostrat que els films dels super-herois poden ser dramàtics i no tenen perquè abocar-se a la serie B.
Valoració: Notable Alt

El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford (2007)
Aquest es tracta d’un western diferent, molt diferent. A partir de Sin Perdón, ja sabem que aquest gènere ha entrat en la postmodernitat i s’ha anat deconstruint i modificant per a adaptar-se als nous temps però tractant els mateixos temes de sempre (antiherois solitaris, ‘foragidos’, indis, sheriffs, atracament de trens) i més si la figura que tracten és un dels ‘mites’ del naixement dels EEUU: Jesse James. Aquest film és diferent perquè ens demostra que en els westerns no tenen perquè haver excessius trets, també poden ser emotivament intensos i plantejar temes com els conflictes d’identitat. Pel·lícula amb un enlletjat Brad Pitt i un –emergent- Cassey Affleck (sí, el germaníssim del Ben), es redueix la força del plantejament en un argument exposat per Pitt: “¿Tú quieres ser como yo? O ¿quieres ser yo?”, la idolatria extrema ens pot portar fins al punt de matar al nostre ídol, literalment. “Tanto te quiero que te apuñego”!!!
Valoració: Notable Alt

The Bridge (2006)
Pel·lícula d’escàndol que ja vam comentar en aquesta casa. Es tracta d’un film brutal, colpidor, dur, però seriós, sense recreacions innecessàries, sense imatges desagradables, provocacions i amb aportacions molt interessants sobre un dels temes més tabú de la societat. Un documental sobe el suïcidi en un dels ponts més espectacular del món (Golden Gate). De ritme pausat, respectuós, de fotografia cuidada i càlida... et deixa mal cos però menys del que es podria pensar en un film d’aquesta incòmoda temàtica. Molt recomanable.
Valoració: Notable

Suspiria (1976)
Pel·lícula del mestre italià i inventor del ‘giallo’: Dario Argento. El ‘giallo’ fou un corrent cinematògrafic, que basant-se amb el thriller s’injecten dosis d’hemoglobina, tocs paranormals i estètica ‘popera’. La que ens ocupa, es tracta d’un ‘giallo’ amb un tractament expressionista de l’escenografia, de la i·luminació, dels colors, amb aspecte intencionadament teatral, ginyolesc... Una de les primeres pelis de Miguel Bosé, que interpreta un interessant paper secundari. Argento és un mestre i molt del cinema de terror actual està –en major o menor mesura- en deute amb la seva obra. De ‘Suspiria’ s’està pensant en fer un remake a USA.
Valoració: Notable alt

Las Aventuras del Baron Munchausen (1988)
Es tracta d'una d'aquelles pel·lícules que no ha sabut envellit, es veu caduca; no es veu una pel·lícula consistent, és com una successió de postals... quan veus el 'making of' entens les dificultats que van tenir per fer-la.... com totes les Terry Gilliam un sr. amb tanta i fascinant imaginació com de egocentrisme.... hi ha molta gent de la indústria cinematogràfica que no vol treballar amb ell per difícil, farònic i egocèntric (això ja ho he dit, no?). Podem veure el primer paper de la Sara Polley (petita, petita) i dels primers de la Uma Thurman (escenificant el naixement de Venus). La valoració (benevolent) que li donem és perquè estimem el Gilliam i perquè l'esforç en la direcció artística és molt aplaudible.Valoració: Bé

Antes del atardecer (2004)
Si per alguna cosa serà recordat aquest director (Richard Linklater) -de moment- és per aquest díptic indisociable que conforma Antes del amanecer i Antes del Atardecer. Si la primera ja era un joia per l’argument, pel guió, pels actors i per la senzillesa però profunditat de la proposta sobre les relacions, el pas del temps i el canvis vital que experimentem...aquest segona és una confirmació de tot això i un –molt adequat- tancament que et porta a revisitar inevitablement la primera; una i l’altra peli dialoguen, es relacionen fins a crear una obra única, sòlida. Imprescindible per als qui ens trobem en la trentena i hem anat escollint aquelles coses que conformen la nostra vida i renunciant a altres: triar parella, comprometre’s, flls, feina.... Una meravella de peli!!! Valoració: Excel·lent

23 comentaris:

Anònim ha dit...

ciutadà, permeti'm: "brad pitt" i "enlletjat" són conceptes que no poden anar junts DE CAP DE LES MANERES.

i, ara, opino: "el caballero oscuro" em va agradar molt, també em va estressar, però perquè manté un nivell de tensió in crescendo que no s'atura ni un segon. mola.

la de "¿y tú qué sabes?" em va posar nerviosa. no em va aportar res de nou (del que vaig entendre, clar; de física quàntica no en tinc ni folla i, per tant, no vaig pillar res).

"star wars": ara li explicaré un comentari de vida. un dia, unes amigues van fer un comentari sobre la primera peli i jo vaig dir que no n'havia vist mai cap. es van sobtar molt i una d'elles va venir al cap de pocs dies a casa amb un lambrusco i xocolata (jo vaig fer els biquinis) i ens vam empassar la peli i el vi. jo em vaig perdre per la falta d'interès que hi vaig posar. després amb el ramón vaig fer un segon intent i vam veure la segona part (parlo de les pelis antigues, eh), i vaig parlar la peli abans que acabés, tot i que ell va insistir per arribar al final, però em va fer taaaant de pal. total, que aquesta saga em cansa.

ja està.

BONA TARDA A CAN CIUTADÀ!

Anònim ha dit...

bueno, clar, "antes del amanecer" i "antes del atardecer"... excel·lents totes dues, és clar!!! llàstima que la delpy després dirigís aquella mena de peli horrenda.

Anònim ha dit...

oh, i, a més, és molt agraït llegir la seva valoració, ciutadà, perquè el nostre amic javi (un bandarra de mucho cuidao) no entenia per què es va fer la segona part de la peli, perquè, segons ell, no és creïble que el protagonista es recordi d'un polvo a viena amb una desconeguda fa taaaant de temps.

homes!

Ciutadà K ha dit...

Hi, Polita...

Doncs, mira, amb això estarem d'acord: BRAD PITT ESTA BONISSIM!!!! (però ell, a vegades, i perquè queda més 'profund' es disfressa de lleig... vosté no el veu així perquè mira a l'interior de les persones... però jo que sóc superficial... :P

Totalment d'acord amb 'Y tu, ¿qué saes?' és cansina, independentment de si s'entén o no...

Ho sento però el seu comentari de vida provoca que li restem punts del meu ranking personal de Persones Interessants ... ¡¡¡mira que no estimar Star Wars!!!!

I 'Antes del Atardecer'???? que no en diu res??? a vosté li queda bé aquest film... no l'ha vist???

BONA TAAAARDAAAAAAAA....

Ciutadà K ha dit...

Buf... i heterosexual!!!

són els pitjors!!!!

Anònim ha dit...

i ara quants punts tinc en el seu rànking de persones interessants? (el fet de mirar a l'interior de les persones em suma punts, oi?)

BON DIA A CAN CIUTADÀ!

pati di fusa ha dit...

festival de cinefàgia, iuhu!!!

voto per "batman", i per "star wars", les velles (quan el harrison ford encara era guapo i interessant) i les noves (ja sabeu per què, no?), però sobretot sobretot, voto per "antes del amanecer" i "antes del atardecer", fantàstiques!!! i això que la 2a feia una mica de miedo, però és l'exemple clar que les 2es parts poden ser tan o més bones que les 1es (si se'n sap, clar).

una pregunta, ciutadà: per què va anar a veure la del will smith. ja sé que em dirà que vostè és cinèfag i s'ho ha d'empassar tot, amb embut si cal, però... calia? em té intrigada.

BON DIA A CAN CIUTADÀ!!!

pati di fusa ha dit...

ah, m'he descuidat un apunt important: a "les aventures del baró munchausen" també surt l'sting, que no ho ha dit, ciutadà!!! (sempre parlant de dones... :P)

Ciutadà K ha dit...

Bon dia Visitantes....

Sí, certament, l'Sting treu un cabell ros a la peli esmentada, benvolguda Pati di Fusa però només es po fer esment d'aquesta GRAN presència si s'és fan-fanàtica com vos...

Ai, amiga, sobre el tema 'WillSmithsóctaninteressantguapoigraciósquefaigcagar',celebro que hagi detectat aquesta sortida de to, podria dir que el cinèfag s'ho empassa tot: és cert! però en aquest cas només pot ser UN ACTE D'AMOR (en DVD, però acte d'amor).

Bonjour!!!

Ciutadà K ha dit...

Per cert, ¿¿¿ja heu extret les entrades de SItges.... de la Caixa De Tots (i totes, suposo!!)????

pati di fusa ha dit...

GRAN presència, sí... :)

daixonses... encara no les he tret. però ho puc fer el dia abans, no? és més el meu estil! :P

vale, vale, no el poso més nerviós, ciutadà.

Anònim ha dit...

l'sting treu un pèl? només un? ai, que tindrà raó la GEMS...
:-P

pati di fusa ha dit...

el ciutadà volia dir "cabellera", oi???

pati di fusa ha dit...

el 13, again!!! senyals, senyals...

Ciutadà K ha dit...

Sí, exacte Señales de M.Night Shyamalan....

A mi el seu estil, m'agrada, amiga Pati di Fusa... és vosté estilosa... (pot ser no tant com la Gems, però....) El tema entrades, bàsicament, és perquè pel caixer es poden treure fins a 24 hores abans -i coneixent el 'seu estil', les treurà 5 minuts abans de començar la peli- i a les taquilles habilitades a Sitges hi ha cues.... però vos és lliure com el vent i la pluja (no es dirà Pati Pocahontas di Fusa, no???)

:P

Anònim ha dit...

... també rima!

vale, vale, intentaré trencar el meu estil i em portaré bé. :)

Ciutadà K ha dit...

Sí, sí... n'estic aprenent, mestres!

NO, NO i NO aquesta responsabilitat no la puc assumir, jo no vull trencar-li res.... que l'estimo, home!!! i ens agrada que es porti malament, fins i tot si s'emborratxa... :P

pati di fusa ha dit...

ai, ciutadà, quines coses de dir... m'aclapara! :P

neska polita ha dit...

PATS, dissabte a la nit podem veure "mulan", la té la folks.

Ciutadà K ha dit...

Ei, nene!!
Què esteu fent servir el meu blogg com a lloc de cites???
Ja m'està bé, ja... la vocació de servei meva també dóna peu al 'Meeting POint'

(però esteu parlant de Mulan, la de Disney??? per curiositat només...)

bona tarda

Anònim ha dit...

sí, sí, per compensar la por que passarem durant el dia!

Ciutadà K ha dit...

Què féu 'festa de pijama' a casa d'alguna compi el dissabte 'after' Sitges'08????

...

Anònim ha dit...

voto més per uns billars, eh? ;)