dijous, 30 d’octubre del 2008

SRA. COMUNICACIO NO VERBAL

"Qui sap si més d'una vegada no us haureu preguntat quina importància quantitativa té la comunicació no verbal i com distribueixen la informació les diferents modalitats de comunicació. Us he de dir que tots els treballs quantitatius coincideixen a no donar mai més de la tercera part de la quantitat d'informació generada a la transportada mitjançant el llenguatge verbal en el sentit del lèxic més gramàtica. Tant és així que, fins i tot, el més famós i reconegut dels treballs amb base quantitativa realitzat sota la direcció del prestigiós psicòleg A. Mehrabian ofereix una distribució força sorprenent: pel que fa al llenguatge en sentit estricte, la seva aportació la situen cap al 7%. Això sí, el 93% restant l'hauríem de distribuir entre un 38% de l'aportació informativa que faria la veu, sí, la veu; i un 55% l'aportaria la comuniació no verbal en sentit estricte, l'expressió de la cara, la mirada, el somriure, els gestos, el tacte....
Val a dir que la major part de llibres sobre publicitat, gestió de la comunicació, propaganda o comunicació intercultural dediquen sempre alguna referència al famós treball de Mehrabian i la seva distribució quantitativa de la informació com a mitjana de tota la munió de situacions comunicatives -gairebé dues centes- que estudiaren. Sembla que sigui molt sorprenent, però si nosaltres pensem un mica només en les situacions comunicatives donades en les cures pal·liatives no ens ha de semblar tan estrany. Abans parlava del tacte, de la carícia o del massatge suau, de la mirada carregada de tendresa, del gest delicat o del moviment subtil del cap que acompanya un somriure, quanta informació no aporta a l'activitat de la cura o de la comunicació pel damunt del llenguatge! I també entre els companys de feina o a casa amb la parella o amb els fills. Estareu d'acord que la major part de les coses les negociem de manera no verbal. Molt sovint, ens adonem de la seva força i del seu impacte tot i que no n'arribem a ser ben bé conscients, del miracle de la veu. El poder de la veu rau en els tocs tan especials que li dóna el cos."
Serrano, Sebastià (2003).
El Regal de la Comunicació.

12 comentaris:

neska polita ha dit...

ai... la veu, les mirades, els somriures, les olors, els silencis... que bonic, però quantes menjades d'olla que ens provoquen, eh... :-P

BON DIA A CAN CIUTADÀ!

Anònim ha dit...

Tot això em sembla molt interessant, és veritat que de vegades es diu molt més amb un gest o una mirada que amb les paraules... M'agradaria saber-ne una mica més, perquè també crec que de vegades transmetem coses que no volem de manera verbal, i això pot provocar malentesos.

En fin, bon dia a can ciutadà ara que no hi ha la jefa! :p

Ciutadà K ha dit...

Sí, és tan interessant com que si ho tenim tan investigat perquè no es reforça en els àmbits educatius, per exemple... la part verbal està sobre-dimensionada...

Llàstima que el Serrano sigui un d'aquesta autors-científico-mediàtics que provoquen un mica de mandra....

Aprofita que no està l'ogre...

:P

pati di fusa ha dit...

sebastià serrano, mm... un dels grans vividors d'aquest gran programa que és "el club", no?

segur que escriu coses interessants, però, vostè que li deu conèixer la vessant més... més què? com se'n diria, acadèmica? academicista?

avui tots els meus comentaris a blogs porten el número 4, el meu número de la sort! i si deixo el número 13 al meu blog ja serà... la bomba! voy!

Ciutadà K ha dit...

Sí, la paraula és vividor, no només pel Club, sinó pels llibres (com a xurros) que fa sobre 'autoajuda-empresarial' (taaaaaaan de moda).

A mi no em cau massa bé, aquest senyor, però estic MOLT d'acord en això que diu...

La Madonna també és fan de la cabalística...

:P

Anònim ha dit...

:)

Anònim ha dit...

què és la cabalística? jo no sabia que aquest senyor era mediàtic i un xulo... és que jo no miro el club.

bon dia a can ciutadà!

Ciutadà K ha dit...

No sé si ho miraràs, Polita, però ... "De acuerdo con los Sabios cabalistas, los números son mucho más que meros signos matemáticos y las letras mucho más que códigos que sirven para conformar palabras y nombrar a los objetos y a las personas. Cada número esconde un mundo entero por detrás y cada letra alude a maravillas y perlas de Sabiduría. Más aún: sin comprender lo que los números y las letras enseñan difícilmente podamos más que deambular por un mundo mudo que prácticamente no tiene nada para decirnos y que usualmente no logra despertar nuestro verdadero interés. Por lo tanto, los invitamos a descubrir lo que la Cábala nos enseña acerca del misterio de los números y las letras."

Com que la Pats té la fixació pel 13, m'hi ha fet pensar!!

:)

Anònim ha dit...

uuuuhhhh... l'esperit d'iker jiménez ronda per can ciutadà...

Ciutadà K ha dit...

ui, aquest sí que fa porrrrrr!!!!

Halloween ja ho té, això!!!

:[

(és un vampirito...s'entén??)

Anònim ha dit...

ai, sí, que mono... són els ullals, no? halloween mola! :[ :)

Ciutadà K ha dit...

Wa yeah!!!


Ei, ei, ei se m'ha colat un cibernauta de Osaka.... què fuerte!!!

Helloooooo !!!
:)