dimarts, 18 de novembre del 2008

SR. MICKEY MOUSE

(18/11/1928)

Avui Mickey Mouse fa 80 anys !!!! Ja ho sé, ja ho sé, que és una icona ianqui, exemple capitalista, oda a l'"american way of life"... teniu raó!! Disney representa tot això i més!!! ... però Mickey és Mickey i al Ciutadà K -de ben petit- que li té el cor robat... l'infant que porto dins bota d'alegria cada cop que veig una imatge seva ...

[En relació a això, actualment, fins al 25/11/08 a Munich (Alemanya) podeu veure un expo molt interessant "El maravilloso mundo de Walt Disney y sus raíces en el arte europeo", on es defensa la idea de que el tant 'món Disney USA' té les seves arrels a Europa... algun dia li dedicaré un post].
·
El naixement de Mickey va unit -inevitablement- a una persona (Walt Disney) i al naixement d'una de les productores més importants de la història del cinema: Walt Disney Studios.

Tot va començar quan Walt Disney i Ub Iwwerks (dibuixant) es van trobar i van crear el personatge d''Oswald, el conill afortunat' que fou el primer personatge de l'embrió de la productora Disney. Per una mala jugada de la Productora Universal prengué els drets d'Oswald a Disney.... aquest seria el naixement de Buggs Bunny!.

Segons la llegenda popular, el part de Mickey tingué lloc en un tren, de Nova York a Los Àngeles el sr. i la sra. Disney estan afectats per la pèrdua sobre els drets d'Oswald i a ell se li acudí un nou personatge; pensà en un cavall, en un gos, en un gat, una rana i, fins i tot, una vaca, però finalment digué: "Faré un ratolí de camp. Li posaré dues orelles grans i rodones, fàcils de dibuixar. Uns pantalons curts amb dos botons... Sí, i unes sabates grans... Mmmm... ja està!. L'anomenaré...MORTIMER!!", Mortimer Mouse, en honor a una mascota que tingué Walt. A Lillian Disney, la sra. Disney, el personatge li agradà, però el nom, no. Ella proposà Mickey, Mickey Mouse. ... ja el teníem aquí!! .

Walt engrescat amb el nou personatge, juntament amb Ub (ell fou l'autèntic creador visual del personatge), treballen en el pimer curt: 'Plane Crazy' (estrenat el 15/05/1928.... aquesta seria l'autèntica data de naixement), que cap productora financia; el segon, 'Galloping Gaucho', tampoc. Aquests dos eren curts muts, encara no havia arribat el cinema sonor, això serà al tercer curt de Mickey i per a la companyia Disney el naixement oficial de Mickey Mouse: 'Steamboat Willie', estrenat el 18/11/1928... Es tracta del primer curt d'animació sonor i això era el que -en paraules de Walt- a Mickey li faltava per a triomfar: el so!!!. Tingué raó. Així que invertí fins al darrer dòlar en la sonorització de la pel·lícula fent ell mateix els efectes sonors del film i essent la veu de Mickey des de llavors fins al 1947.

'Steamboat Willie' s'estrenà al Colony Theater de Nova York amb gran èxit. Mickey Mouse acabava de nèixer i des de llavors s'ha anat convertint amb tot una icona del cinema i imatge de la casa Disney. Després d'això, Walt Disney re-estrenà els dos primers curts de Mickey i els hi posà so.

La trajectoria professional de Mickey Mouse (de la personal en parlarem un altre dia) arrenca amb força en els anys 30, foren els seus millors anys, arribant a protagonitzar 87 curts.... A partir d'aquí, Disney colonitzà l'imaginari col·lectiu de tot el món, i no només dels infants sinó també dels adults. L'any 1932 el premien amb un Oscar, essent el primer 'dibu' que reb aquest reconeixement.
En els seus inicis Mickey era un ratolí molt actiu, despreocupat i bromista... amb l'edat tendí més cap a la bondat, la preocupació pels seus companys i per ser un 'cavaller'. Des del primer curt Minnie està al seu costat (per tant, va nèixer en el mateix moment; però és clar!, en una societat masclista ella sempre ha estat en un segon pla i la seva biografia no està escrita). Amb els anys s'hi afegirien Donald, Pluto, Goofy, la vaca Clarabella.

Un altre punt àlgid de la seva carrera el trobem el 1940 amb el film 'Fantasia', l'innovador projecte Disney en el que fussionava dibuixos animats i música clàssica....Mickey protagonitzà el fragment del film més conegut: l''Aprenent de bruixot'. Durant la II Guerra Mundial, Mickey Mouse es quedà sense feina, els estudis reduiren considerablement la seva producció, tot i això, la paraula clau utilitzada per les forces aliades en el desembarcament de Normandia del 6 de juliol de 1944 fou 'Mickey Mouse'.

A finals dels '40 en els curts d'animació Disney prengueren més protagonsime altres personatges (com Donald, Goofy...) per a ell tenien reservat un interessenta projecte, un programa televisiu només per a ell (tipus Buenafuente, vamos!!): El Club De Mickey Mouse. Havia nascut un dels programes infantils de la televisió amb més èxit de la història

Mickey ja no era només un 'dibu' era un autèntic negoci, la seva imatge valia milions... el merchandising va unit a ell: peluix, tasses, samarretes, paraigües,... Mickey és marca registrada, és a dir, els drets absoluts són de la companyia de 'per vida'.... moltes guarderies haurien de 'tancar' per utlitzar el seu nom.... tot això portà a creà l'any 1955 Disneyland, un parc temàtic on Mickey n'era l'amfitrió absolut.

El dia que Mickey feia 50 anys (18/11/1978) aconseguí l'estrella del Passeig de la fama de Hollywood (el 6925 del Hollywood Boulevard), un altre fet pioner de Mickey: el primer 'dibu' en aconseguir-ho.

El 1988 compartí pantalla amb alguns dels seus competidors com Buggs Bunny a la peli '¿Quién engañó a Roger Rabbit?' (Robert Zemeckis, 1988) on s'especificava per contracte que tots sortissin el mateix temps en pantalla... al microsegon!!.

El darrer curt de Mickey fou 'Runaway Brain' el 1995. El 2004 protagonitzà el llargmetratge (estrenat en DVD) 'Los tres moqueteros' amb Donald i Goofy...
L'any 2007 a Mickey Mouse li sortí un clon, anomenat Farfur en un programa anomenat Los Pioneros del Mañana a Al-aqsa TV, la tele palestina (canal oficial del grup Hamás). Amb ell es transmetia valors del poder islàmic.... òbviament, Disney Company els va denuncià i el personatge fou assessinat per un actor disfressat de soldat israelí, al que Farfur anomena 'terrorista', mentres Sara, la nena que presenta el programa, expressa: "Farfur ha sido martirizado mientras defendía su tierra [...] ha sido asesinado por los asesinos de niños"... buf! heavy, heavy el tema !!


Després d'haver protagonitzat més 140 pel·lícules i fer avui 80 anys... Mickey (és el que tenen els 'dibus') està 'como nunca'!!! I la prova està en que actualment el seu programa Mickey Mouse Clubhouse (La Casa de Mickey, 2006) està en antena i els meus fills flipen amb ell!!!

L'imperi Disney està fort, envoltat de molta competència, sí, però fort! i en paraules de Walt Disney, el seu creador:

"Espero que nunca olvidemos una cosa... que todo empezó por un ratón".

Com ja heu vist, la data de naixement de Mickey és avui (Walt Disney dixit) amb 'Steamboat Willie', però la real fou el 15/05/1928 amb 'Plane Crazy' ... aquí teniu els dos curts... i al final el Mickey d'avui i la seva 'mickeydanza' quan acaba el programa la Casa de Mickey.... tot un 'hit parade'









14 comentaris:

neska polita ha dit...

ai, ciutadà, ja m'agradaria poder-m'ho mirar amb calma, eh, però avui és un d'aquells dies de "i hate everyone". per què la gent necessita xerrar sense parar quan no té feina, tan fàcil que és navegar pels blocs i actualitzar, oi?

BON DIA A CAN CIUTADÀ!

com a dada disney puc aportar que ma mare va nèixer el mateix dia que el pato donald.

pati di fusa ha dit...

uala, m'ha impactat molt la història del clon de hamàs! brutal!!! estava cantat que el farien desaparèixer, i què millor que un soldat israelià! potent, potent...

jo era més del pato donald (nur n'és una gran imitadora!).

m'agrada el mickey en b/n, però! ;)

Ciutadà K ha dit...

Bona tarda...
Vaja, sembla que avui se us ha girat feina ...cap problema!!! Però penseu que la meva hiperactivitat impedeix que m'estanqui i demà hi haurà un altre post, s'esta coent... ràpid, ràpid, ràpid....

Sabia que la història de Farfur t'agradaria Pats, jo crec que és una dedicatòria clara cap a vos...

És que del Pato Donald ja en vem parlar en el seu dia...

Per cert, com sé que vosaltres mireu cap endavant us informo que als comentaris de Gao Xingjian (1)contesto a diverses inquietuds vostres... és que sinó sembla que no responc...

apa, a treballar!!!

(com van els Filmets, Pats??? si vols que et tradueixi alguna cosa...)

neska polita ha dit...

ja m'ho he pogut llegir, ciutadà! friso per conèixer la trajectòria professional d'en mickey. :-)

apa, que quins esmorzars que es fot a la fleca del davant, eh!!!

pati di fusa ha dit...

buf, no m'ho digui dos vegades, ciutadà, que li envio un missatger amb un farcellet de curts!

vaig a vore què em diu a cal xino... :P

Ciutadà K ha dit...

...sí, noia, ens hem de cuidar....

la trajectòria personal, Polita, la personal ... Sí,tots tenim un passat fosc... Micket, també!!!!

:)

neska polita ha dit...

era camell, oi?

Carolina ha dit...

aix, ciutadà k, ara m'he posat nyonya amb el llibre d'en Pere Calders. Jo tinc una història d'amor literària amb els seus contes, i fa tant que no el llegeixo. Fantàstic, i fantàstica tota la informació que ens regala.
Ja veus que jo sí que sóc 'arrojá' que diu la Pat :)

Ciutadà K ha dit...

Bon dia, xicotes!!

Ai, Pats...Mickey .... no avancem informació...

EI !!! Benvinguda from Denmark, Carol!!! Quina ilu que s'afegeixin personetes 'arrojàs' :)

A mi m'encanta Calders, li vaig dedicar un post: http://ciutadak.blogspot.com/2008/04/conte-per-un-somriure.html

Què li sembla si formalitzem la nostra relació, Carol Vikinga, i l'enllaço al meu blog??? puc?puc? ... m'he passat d'arrojao', potser??

:P

neska polita ha dit...

m'encanta el ciutadà! :-)

Ciutadà K ha dit...

Ell, enrojolit baixà la mirada...

:)

pati di fusa ha dit...

aix, he avançat informació? :S

visca la gent "arrojada"!!!

(vale, i ja em retiro un ratet...)

Carolina ha dit...

faci faci ciutadà, formalitzem-la tots plegats :)
I sí visc a København,però en un altre carrer, a Rosengården.
Que es coneix la ciutat????

Ciutadà K ha dit...

...NO, no la conec de res la seva ciutat d'acollida! però m'agrasden els gadgets i al final del blog tinc un mapa que registra des d'on m''entren' al blog i vos i surt retratada....

Ja m'agradaria venir, ja... per aquí teniu al Lars von Trier, no???

:P