dimecres, 3 de desembre del 2008

SR. THEREMIN

Certament, hi ha tantes coses per descobrir a la vida !!!

El meu amic Desi -saxofonista, ell- m'ha descobert un instrument musical que ja té 89 anys; segurament molts i moltes n'haureu sentit a parlar, però jo no en tenia constància. Es tracta de l'avi dels sintetitzadors: el Theremin. Gràcies, Desi !!!
El Theremin (o theremin o théremin o théreminvox), incialment s'anomenava aetherophone (eteròfon); aquest aparell és el primer sintetitzador de la Història. Pocs anys després de la Revolució Russa, Lenin va demanar a la comunitat científica que busqués noves aplicacions per a l'electricitat. L'enginyer Leon Theremin (Lev Sergeyevitch Temev o Лев Сергеевич Термен en rus, 1896-1993) va creà -el 1919- un instrument electrònic que ha sobreviscut fins als nostres dies.

El sr. Theremin va presentar el seu instrument per Europa i EEUU arribant a tocar-lo -el 1928- amb la Simfònica de Nova York. El 1929 el patentà cedint els seus drets a la RCA. En dècades posteriors continuà millorant-lo i fent-lo públic.

Morí el 1993 deixant el seu curiós instrument per a la posteritat; el periodista rus Yuri Linnik va crear un palíndrom en el seu honor: 'Termen ne mret', que significa 'Termen no morirà'.

Aquest instrument musical té l'aspecte d'una caixa amb dues antenes i es toca apropant i allunyant la mà cap a cada una de les antenes... però sense tocar-les. Sí, es tracta de l'únic instrument del món que es toca sense tocar-lo. L'antenta esquerra (sempre tenint en compte el món 'estàndard' dels dretans, és clar!! un dia d'aquests els esquerrans ens unirem i fotre'm un revolta de cal dèu!!) és horitzontal i en forma de bucle, i serveix per a controlar el volum: quant més s'aproxima la mà més baixa el volum i a l'inrevés si l'allunyem. L'antena de la dreta acostuma a ser recta i en vertical i serveix per a controlar la freqüència: quant més a prop estigui la mà més agut serà el so que produirà. Aquests dos oscil·ladors (les antenes) produeixen unes ones amb freqüències superiors a les que l'oïda humana pot percebre; aquestes ones interfereixen entre si i produeixen noves ones, ara sí, audibles. Això, només amb l'apropament de les mans, eh?.

I apa, ja sabem tocar el Theremin... fàcil, no?? Doncs, quan us il·lustri com es toca ja veureu com no.


El so que produeix està entre un violoncel (de fet, el seu inventor també era violoncelista), un violí o una veu humana (soprà)... es parla del seu so com de quelcom 'sobrenatural' o 'eteri'.

Aqui teniu el sr. Hoffmann fent-nos una demostració:



Inicialment, l'instrument en qüestió només tenia l'antena del to i el sr. Theremin el millorà afegint-hi la del volum. S'ha construit theremins de forma artesanal (fins i tot, de forma cassolana, diria jo) amb variacions com teremins òptics que mesuren la quantitat de llum que els arriba mitjançant un sensor i produir diferents sons...

Aquí us expliquen com construir-ne un, per si us animeu:




Actualment hi ha moltes marques que comercialitzen teremins.

El Theremin i el cinema...
El primer en utilitzar aquest instrument per al cinema fou Dmitri Shostakovich (rus) per a la primera pel·lícula sonora de la Unió Sociètica: 'Solo' (1930) i l'utilitzà per a una escena de tempesta. Als EEUU, els primers usos del teremin en el cinema els trobem a 'Dias sin Huella' (The Lost Weekend, de Billy Wilder, 1945) i 'Recuerda' (Spellbound, d'Alfred Hitchcock, 1945), ambdues amb BSO de Miklos Rozsa. Aquesta darrera pel·lícula amb decorats de Dalí i el theremin com acompanyament musical permeteren crear originals atmòsferes oníriques; atorgaren a Rozsa l'Oscar per aquesta BSO. També l'utilitzà l'Elmer Bernstein a Los Diez Mandamientos (Cecil B. DeMille, 1956) a l'escena de les plagues.

Però per allò que és realment famós aquest instrument és perquè aquest va permetre que les pelis de serie B de Hollywood dels anys '40 i '50 del segle passat transmetessin aquella atmòsfera inquietant quan s'aproximava el 'marciano' o el monstre de 'turno', l'ús més conegut és en el film 'Ultimátum a La Tierra' (de Robert Wise, 1951) amb la banda sonora del mestre Bernard Herrmann [per cert, d'aquí a poques setmanes n'estrenen un remake amb Keanu Reeves com a 'prota']. No és estrany, doncs, que Howard Shore l'utilitzés en el biopic d''Ed Wood' (1994) o Danny Elfman a 'Mars Attacks' (1996)(ambdues de Tim Burton); Shore també l'utilitzà a 'Existenz' (David Cronenberg, 1999) .

Com veieu, el theremin és utilitzat en aquells casos en que es vol transmetre la inestabilitat emocional dels protagonistes, els pensaments obsessius dels mateixos o alguna por que ens assetja. Un exemple molt recent és l'ús del Theremin a la genial 'El Maquinista' (de Brad Anderson i el guapo del Christian Bale, 2004), el toca Lydia Kavina, virtuosa d'aquest instrument, ja que el seu tiet avi (el mateix inventor de l'instrument, el sr.Termen) li ensenyà a tocar quan era petita.

El 1995, es redescobrí aquest instrument gràcies al documental 'Theremin, an Electronic Oddysey' (Steven M. Martin) i provocà un renaixement de l'interés amb la producció i venda d'aquest producte, tot i el seu elevat preu.

Es tracta d'un instrument molt sensible i realment difícil de tocar; tot i això, en l'actualitat l'han utilitzant o encara utilitzen grups com Pink Floyd, Nine Inch Nails, Radiohead, Fangoria, Jean Michel Jarre... fins i tot, Estopa. Hi ha autèntics virtuosos de l'instrument, dels primers com Clara Rockmore o Lucie Bigelow Rosen als més recents: Ernesto Mendoza, Pamelia Jurstin, Robby Virus, Barbara Buchholz, i la ja comentada Lydia Kavina.

Per a veure com funciona aquí teniu diferents peces interpretades amb el super-theremin:

Gabriel's oboe (Ennio Morricone):




Take on me (A-Ha):



Oxygen 3 (Jean Michel Jarre al Liceu l'Abril'08)

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Avui es el Sant del Ciutada!!!!
Ho sento el post no l'he pogut llegir, mes tard...
FELICITEU_LO!!!!!!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

hola, és aquí?

jo només t'havia enviat una curiositat que havia trobat al youtube, només l'havia escoltat una mica.

i ara ets tu el que m'ha documentat.

moltes gràcies

desi

Ciutadà K ha dit...

gràcies, gràcies, Nur, però fes el favor de no fer 'campanya', que fa molt lleig...

:P

EI DESI !!! Benvingut a cal Ciutadà K... vale, vale, agraïm la modèstia... però tu em vas obrir la porta ....

:)

Ciutadà K ha dit...

Ah, per cert, Desi... a veure si es deixa caure més sovint, eh???

:)

Laura ha dit...

FELICITATS AL CIUTADÀ!!!

Anònim ha dit...

oh, avui és sant ciutadà? FELICITAAAAATS!

Anònim ha dit...

va, home, va, jo també et felicito!

BIOSENS

Ciutadà K ha dit...

Ei, BIOSENS AL MEU BLOGG?????!!!! això és de notícia, eh???

GRACIES, GRACIES... sí, amics i amigues avui és: SANT CIUTADÀ ... així que, FELICITATS A TOTHOM !!!

:P

Kelitxi ha dit...

Moltes felicitats, senyor K!

Anònim ha dit...

Doncs molt interessant, m'agradaria sentir el so, pero no el sento...oh!!!!!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Doncs molt interessant, m'agradaria sentir el so, pero no el sento...oh!!!!!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Aneu al post anterior, que us dic el que voia ser jo de petita!!!