dilluns, 18 de maig del 2009

SR. JAUME PLENSA


El sr. Jaume Plensa és una artista català (nascut a Barcelona el 1955) que està vivint un moment de màxim reconeixement internacional, les seves impressionants instal·lacions estan repartides 'around the world'...
·
Va estudiar a la Llotja i a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi; va aprendre i practicar les tècniques d'escultura en un taller de reparacions mecàniques. La seva primera exposició a Barcelona fou el 1980 i des de llavors ha anat pujant esglaons de maduresa creativa i reconeixement... Dibuix, obra gràfica, escultura, videoprojeccions, instal·lacións acústiques i ha col·laborat, també, en la creació de decorats per a òperes i obres de teatre, principalment amb la companyia La Fura dels Baus, que entre 1999 i 2003, reberen aplaudiments unànims ('La Atlàntida', 'El martirio de San Sebastián', 'La condenación de Fausto' i 'La Flauta Mágica').
··
El seu reconeixement internacional despegà a partir de 1997, però abans ja havia anat acumulant premis diversos com la Medaille des Chevaliers des Arts et Letres (França, 1993), el Premi de la Fondation Atelier Calder (França, 1996), el Premi Nacional d'Arts Plàstiques (Catalunya, 1997), Doctor Honoris Causa per l'School of the Art Institute (Xicago, 2002), entre molts altres. Ha exposat a Madrid, Sevilla, New York, Florida, Barcelona, Berlin, Méxic D.F, Brusel·les, Regne Unit, Xicago, Salzburg, Verona, Caracas, Japó, Suècia, Lyon, .... Actualment està vivint entre Barcelona i París.
·
A principis dels vuitanta la seva obra es basa en el ferro forjat i materials reciclats, amb figures o formes antropomòrfiques; a partir de 1986 realitza escultures en ferro fos, grans peces que es relacionen amb la terra, les roques i el magma... posteriorment, incorpora la llum que combinada amb el ferro crea volums bells... més endavant, incorpora textos escrits en relleu (frases, paraules) i amplia materials com alumini, llautó, vidre, resina...
·
Un dels seus principals temes és la dimensió Home/Dona i la relació amb l'entorn. La seva intenció és treure fora el que portem dins, mostrà el pensament en forma de llenguatge, signes en llatí, cirílic, àrab, japonés o indi en una mena d'invocació a la Torre de Babel, la discursivitat cosificada... ja sigui en els imponents escultures o en les seves obres dibuixades... En les seves escultures podem intuir tots els altres que habiten en nosaltres (o "los otros todos que nosotros somos", com ens diu Octavio Paz). Figures fantasmagòriques, ombrívoles, misterioses que transmeten espiritualitat... .
·
Una de les seves obres públiques més impactants, refrescants i poètiques és la que fèu a The Crown Fountain al Millennium Park de Xicago, que veieu a les fotos.
·
En aquests moments, l'artista plàstic català exposa a la Diehl+Gallery One de Moscú la seva instal·lació 'Silent Music' que inclou una escultura de 8 metres d'alçada anomenada 'La Casa del Coneixement' (la fotografia que veieu tot seguit).
·
Actualment podem gaudir d'una expo a la Galeria Toni Tàpies de Consell de Cent, 282 (BCN) fins al 21 de maig (correu que s'acaba!!)
·
"L’ànima artística és extremadament fràgil. En això resideix, en part, la seva belle-
sa. Si la creació és alguna cosa, ho és per la impossibilitat d’unificar el batec del
cor amb el silenci de l’existència. I l’acte creador se situa just en el punt de troba-
da d’aquest cercle que es va tancant en l’ànima. Un filòsof japonès es preguntava:
«Què busques en el cor dels altres, si no entens el teu?».
En rebre el Premi Nobel, William Faulkner va dir en el seu discurs: «L’escriptura és
un afer entre tu i el teu cor». Tots els creadors viuen i s’alimenten d’aquesta dualitat eterna
."
Jaume Plensa
·
· (fotografia de Laura Medrano, podeu trobar fotografies seves molt interessants a: www.lauramedrano.es)
·

3 comentaris:

Nur ha dit...

Que bonic!!!

pati di fusa ha dit...

ciutadà, ja sé que no té res a veure amb el post, però avui he sentit a la ràdio que ahir a cannes van "linxar" el lars von trier per la peli "antichrist" (diuen que és d'una violència insuportable), i que es veu que va dir que ell és el millor director del món i que treballa amb la mà de déu. flipa! el gorina ha dit que no opinava sobre si és o no el millor director del món, però que certament és una persona difícil d'aguantar.

vostè ja deu tenir ganes de vore la peli per això, no? ;)

BON DIA!!!

Ciutadà K ha dit...

Ai, Pats, no m'havia arribat res encara... QUINES GANES TINC DE VEURE-LA!!!! Certament, el petit Lars no s'ha caracteritzat mai per ser un abanderat de la modestia i la humilitat, és EGOCENTRIC com pocs!!!! és capaç de fer aquestes declaracions i molt més!!!

Laaaaars-Laaaaars-Laaaaars-Laaaaars-Laaaaaars!!!!!