dijous, 20 d’agost del 2009

'EL SEGLE DEL JAZZ'

Amb aquest nom s'inaugura una exposició al CCCB de Barcelona al voltant de l'enorme impacte de que l'estil jazzístic ha tingut en la Cultura


No es tracta de fer-ne un repàs enciclopèdic del que significa el Jazz, més aviat és un viatge per les relacions que aquest estil musical ha tingut amb les altres arts... sobretot amb el cinema i la literatura.


La paraula jazz aparegué per primer cop en un article d'Ernest J. Jopkins de 1913 en el San Francisco Bulletin i era descrit com: "vida, força, energia, efervescència d'esperit, alegria, vivacitat, magnetisme, inspiració, virilitat, exuberància, valor, felicitat" ... ¡ahí es nada!.
·
En el 1919, de Nova Orleans arribà a Xicago i Nova York i d'allà.... a Europa... fins que conquerí el món com si es tractés d'un virus.... Man Ray el representà a Jazz (1910)(que veieu aquí) i F. Scott Fitzgerald ho fèu a Jazz Age (1922)..


En aquesta expo (que podrem gaudir fins el 18 d'octubre) s'hi barregen espais amb auriculars per a escoltar peces, vídeos, fotografies,... i una infinitat de noms propis que han tingut algun contacte amb el Jazz: Matisse, Warhol, Passolini, Bruce Nauman, Duke Ellington, Louis Amstrong, Miles Davis, John Coltraine, ...


I us deixo amb el que per a molta gent és el millor disc de Jazz de la Història: el Kind of Blue (1958) de Miles Davis.


No se us mouen els peus, les cames... tot en general???
··