dimarts, 15 de juny del 2010

DESCOBRINT LA SRA. JOCELYN POOK

·
El darrer film del sr. Medem (Room in Rome) ha enfrontat opinions (com sempre!) aquells/es que la titllen de pel·lícula buida i ridícula i els/les que valorem la seva valentia i originalitat en la posada en escena i unes actrius immenses ... però allò que us vull destacar del film és la música original de la sra. Jocelyn Pook (que ja la vam gaudir en l'anterior film de Medem: Caótica Ana). La partitura de la sr. Pook per a Habitación en Roma (tot i que en algun moment té excessiva presència) és d'aquelles que se t'enganxen a l'ànima i que pot tenir validesa per si sola, sense les imatges; tot i que, sense la seva música les imatges quedarien coixes... (eh, Pau?)
·
La sra. Jocelyn Pook va nèixer un 14 de febrer de 1960 a Birmingham, és compositora, pianista i toca la viola. Es va graduar a la Guildhall School of Music and Drama de Londres (1983), el seus inicis els trobem en el teatre experimental i la barreja de música, dansa i components multimèdia. En l'apartat estrictament musical va actuar amb atistes pop com The Communards (què monos ells!), Massive Attack, Laurie Anderson, Peter Gabriel o Ryuichi Sakamoto. Ha escrit música per a films, televisió, teatre, dansa i orquestres....
·
Es va donar conèixer en l'àmbit de les bandes sonores en el film d'Stanley Kubrick Eyes Wide Shut (1999) amb, sobretot, la misteriosa peça per al ball de màscares del film on la compositora adopta un fragment de la litúrgia ortodoxa reproduit cap enrera i cantada en romanés. Després vindrien moltes més: Comment j'ai tué mon père (d'Anne Fontaine, 2000), L'emploi du temps (de Laurent Cantet, 2001), La Repentie (de Laetitia Masson, 2002), una peça per a Gangs of New York (de Martin Scorsese, 2003), Wild Side (de Sebastien Lifshitz, 2004) en la que col·labora amb Antony and The Johnsons (si és que el món és un mocador, eh?? ), Mercader de Venècia (dirigida per Michael Radford, 2004), la versió cinematogràfica de Heidi (de Paul Marcus, 2005), Brick Lane (de Sarah Gavron, 2007) i Caótica Ana (de Julio Medem, 2007). També ha creat material per a diferentes series, programes de la televisió i, fins i tot, anuncis.
·
La sra. Pook té grup propi (the Jocelyn Pook Ensemble) i ha editat 3 LPs: Deluge (1997), Flood (1999), Untold Things (2001).
·
La música de la sra. Pook és una barreja entre l'estil Philip Glass + Misteri de les veus búlgares + aires folclòrics russos. Música clàssica amb aires de 'world music'.
·
Un gran descobriment, la sra. Pook, que caldrà 'perseguir' a patir d'ara (si algú/na vol 'regal' de la Pook només ho ha de dir).
·
Us deixo amb 2 mostres força representatives de l'art de la sra. Pook: Masked Ball (d'Eyes Wide Shut) i Dyonisius.




1 comentari:

juanitoo ha dit...

OOOOOOOOOhhh, gràcies!!!!!
aquest post es un regal pels ulls i les orelles!!!!!!

Em quedo sense paraules...
Gràcies ciutadà!

Coincidèixo plenament amb aquest "Pau", aquesta pel·licula sense aquesta musica, no tindria la força que te i no podria expresar el que ha expresat!!!!

Mhe enamorat de la SRA. JOCELYN POOK