divendres, 18 de juny del 2010

¿NO QUERIAS SABER POR QUE LAS MATAN? POR NADA

·
Aquest és el sorprenent i llarg títol d'un 'docudrama' dels que hem d'etiquetar de 'necessari': '¿No querías saber por qué las matan? Por nada'.
·
Es tracta d'un film de ficció basat en els testimonis recollits durant tres anys d'homes condemnats per maltractaments a les seves parelles.
·
La directora és Mercedes Fernández-Martorell (antropóloga de la Universitat de Barcelona) i amb aquest film es marcà l'objectiu d'aportar una mica de llum al fenòmen dels 'maltractaments', així que començà un treball de camp en el que es posà en contacte amb advocats, policies, forenses... ha assistit a més de 700 judicis.... tot i això, els era pràcticament impossible accedir als protagonistes principals: els maltractadors. Així que es plantà davant dels jutjats i els abordava quan en sortien, se'ls emportava a una cafeteria i els entrevistava, aconseguint parlar amb 20. Posteriorment, amb tot el material recollit, contractaren actors per a que interpretessin i diguessin les frases reals transformades en guió per a mantenir l'anonimat de les persones que hi han participat.
·
Les conclusions que n'han pogut treure són moltes i interessants, exposades en el film, però elles ressalten el fet que cap dels homes entrevistats es veu com un maltractador i que les baralles amb la seva parella eren les típiques d'un matrimoni. La pregunta que es planteja el film té una resposta tan senzilla com contundent, no hi ha cap raó clara sobre el per què algú és capaç de matar a la seva parella... potser la resposta a la pregunta està dins de tots i totes nosaltres.
·
En el film podem escoltar comentaris tan contundents com els següents:

"A ellas no les basta con ser iguales a nosotros,
quieren estar por encima.
Somos los marginados.
Estoy jodido, porque ahora tengo que hacerlo todo yo"

"¿Para qué quería ella trabajar?,
en el trabajo hizo amigas que le llenaron la cabeza de pájaros.
Mis amigos me dicen que es para darle de hostias, dicen que está loca".
·
Un document imprescindible que posa en evidència l'enorme pes del patriarcat i del masclisme en la nostra societat... del que tots/es som còmplices, de forma conscient o inconscient. Hi ha tanta feina a fer !!!
·
Aquí teniu un petit reportatge amb declaracions de la directora:



4 comentaris:

juanitoo ha dit...

hi ha data???

Ciutadà K ha dit...

I tant! la van estrenar a finals de l'any passat, en sales comercials, fins i tot... però no entenc per què va passar sense pena ni glòria ...

:O

NUr ha dit...

Hi ha molta a feina a fer sobretot educant als nostres fills, pq els adults ja no es poden arreglar !
això es de nenes.... us sona?

Ciutadà K ha dit...

... sí, molta feina, Nur, se'ns ha girat molta feina...