dimecres, 17 de novembre del 2010

SR. JORGE RODRIGUEZ-GERADA I EARTH 350 AL DELTA

·
Ja fa unes setmanes que pel Facebook se'ns va informant d'una activitat que es realitzarà el proper dissabte 20/11/10 a la Platja dels Eucaliptus, al Delta de l'Ebre. Darrera d'aquesta acció hi ha un nom propi: el sr. Jorge Rodríguez-Gerada.
·
El sr. Jorge Rodríguez-Gerada és una artista que va nèixer a Cuba però que en els anys '70 va emigrar amb la seva família a New Jersey. De ben jove li va interessar el poder de l'art i el seu impacte en la col·lectivitat. En els anys '90, a Nova York, funda i participa en 'grups guerrillers artístics' com Artfux o Cicada Corps of Artists. Actualment, està vivint a Barcelona.
·
El sr. Rodríguez-Gerada té diversos projectes en marxa, el més conegut és el de fer retrats de gran format (super-gran format, hauria de dir) en llocs insòlits. S'han pogut veure obres seves al barris de Fuencarral (Madrid) o al Raval (Barcelona), el procediment és curiós: fotografia una persona anònima del barri i la dibuixa en una paret del mateix barri en unes dimensions enormes. Aquests treballs estan inclosos en un dels seus múltiples projectes, l'anomenat Identities Series, es tracta d'allò més característic del sr. Rodríguez-Gerada. La identitat és un punt fort de l'obra del artista, unit al paper de la comunitat, de la quotidianeïtat.
·
Continuant aquells 'grups guerrillers' dels '90, aquesta artista és un dels fundadors del moviment
Culture Jamming (Interferència cultural), que es caracteritza per parodiar missatges culturals dominants alterant el seu contingut en una mena de deconstrucció de la cultura corporativa, amb tocs surrealistes, Dadà... Aquest grup 'agafa' la publicitat i ens descobreix aspectes ocults d'ella mateixa en una mena de guerrilla de la comunicació o terrorisme artístic. La sra. Naomi Klein va referenciar i aplaudir la tasca d'aquest grup en el llibre No Logo.
·
Un dels darrers projectes de l'artista és Composite Identity. Es tracta d'un retrat de gran format (8x5 metres) fruit de l'escannejat de 100 fotografies de la comunitat del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquestes 100 persones han estat escollits de diferents col·lectius de la 'uni': 84 estudiants, 6 del PAS, 10 professors/es i investigadors/es com a representació o símbol de tota la comunitat. Se'ls ha fet 3 fotografies (de cara i les dos parts de la cara) i en una aplicació informàtica s'han sumat les cares de tots per aconseguir una cara final: la Cara de la Comunitat UAB. Aquesta cara és la que va dibuixar l'artista en una paret ben visible del Campus.
·
Fent aquests dibuixos de gran format al sr. Rodríguez-Gerada se li han quedat petites les parets dels edificis i ara busca dimensions planetàries, per això en col·laboració amb Google Earth i Google Maps s'ha propostat augmentar les dimensions de les seves imatges per a poder ser vistes des de l'espai. El primer projecte fou Expectation, en el que l'artista dibuixà la cara del sr. Obama a la platja del Fòrum, en 1 hectàrea de terreny i utilitzant 650 tones de sorra i grava. Es tractava d'oferir al món l'esperança d'un canvi en ser escollit el primer president negre dels EEUU.
·

La segona proposta dins d'aquest projecte 'planetari' està emmarcada dins de l'organització 350.org, una associació que persegueix la conscienciació de la necessitat de reduir el nivells de CO2 de l'atmòsfera i aturar el canvi climàtic. 350 és el límit màxim segur de diòxid de carboni en l'atmòsfera... i actualment, estem en un 390. La 350.org es dedica a emprendre accions i activitats per aconseguir el seu objectiu. Una d'aques activitats és Eart: Art i Canvi Climàtic, en el que diferents artistes han realitzat accions per a la causa de l'organització.
·
L'artista s'apunta al projecte de 350.org i construirà el rostre d'una nena anònima de la zona del Delta de l'Ebre de dimensions de 200x300 metres en 6 hectàrees a la Platja d'Eucaliptus. Com ja es fèu en el rostre d'Obama l'obra acabada serà fotografiada via satèl·lit des de l'espai exterior i un globus estàtic anirà retransmeten l'acció. Els participats que hi vulguin anar s'han de registrar en la pàgina de l'organització i assisitit el dissabte 20/11 a les 11:00, vestits de negre i portant miralls.... la família K hi anirà! i vosaltres?
·
Les obres del sr. Rodríguez-Gerada, com podeu veure, són efímeres ja que a l'estar a cel obert, la metereologia s'encarrega de desfer-les.... i aprofita per a dir-nos que allò que ens envolta (com el Delta) també té els dies comptats si no en fem alguna cosa.
·

4 comentaris:

NUR ha dit...

Ole, ole, ole!!! jo hi penso anar i xalare un munt!!!! espero que no fassi vent!!!
I ja posats a demanar que fassi solet!!

Ciutadà K ha dit...

sí, espero que faci bon temps perquè sinó ... serà una pena!! :(

sí, sí, sí xalarem !!!

Carolina ha dit...

Em pensava que parlaria de la peli Earth! Jo no podré venir, no.

pati di fusa ha dit...

art de carrer, art efímer... m'encanta! jo segurament vinc! pel tema roba negra, cap problema, però l'espill, pot ser de butxaca?