dimarts, 28 de desembre del 2010

SR. PALLE HULD

(1912-2010)
·
Dubto que el nom i la cara d'aquest senyor us sonin massa, però ell fou el que inspirà el personatge de Tintín, d'Hergé. Tintín era el sr. Palle Huld.
·
Quan el sr. Huld tenia 16 anys era un adolescent pèl-roig i boyscout amb ganes de veure món i viure aventures, així que va participar en un sorteig del diari Politiken per a celebrar el centenari del naixement de Jules Verne. El premi? un viatge al voltant del món que duraria 44 dies acompanyat de la possibilitat de publicar tot allò que li passés i veiés en un libre.... En aquell viatge el jove Palle es desplaçà en tren, vaixell, cotxe... i va visitar EEUU, Japó, Alemanya o Sibèria. Pels llocs on passava era reconegut com un heroi i quan va tornar a Copenhague va veure al·lucinat com 20.000 persones l'estaven esperant a la plaça de l'Ajuntament, aplaudint-lo i admirant la seva gesta. El llibre resultant de l'aventura -La volta al món en 44 dies- fou publicat en 11 idiomes (espanyol, també) i va caure a les mans d'un jove dibuixant belga de 21 anys que li deien Georges Prosper Remi però que era conegut com a Hergé.... el que llegí en aquell llibre del sr. Palle Huld inspirà el primer còmic de Tintín aparegut el 10 de gener de 1929 (només un any després de la volta al món en 44 dies).
·
La veritat és que el mateix Hergé deia que la inspiració per a Tintín era més el seu germà Paul Remi que qualsevol altra cosa ... però l'aspecte de Tintín recorda massa al sr. Huld: pèl-roig, reporter, pell blanca i pantaló abombat.
·
La vocació del sr. Huld era ser actor i va estudiar art dramàtic en el Teatre Reial de Dinamarca, en el que va debutar l'any 1934 i va intepretar diversos papers de certa rellevància en el teatre i en el cinema. L'altra passió, però, l'aventurera, no va acabar en aquell viatge iniciàtic de 1928 sinó que ell va continuar viatjant i escrivint sobre el què vivia. L'any 1935 va protagonitzar Europa en motocicleta acompanyat de l'actriu Elith Foss; més tard fèu el mateix a Teheran.
·
Quan estem esperant l'adaptació que n'han fet per al cinema el sr. Spielberg i el sr. Jackson, aquest dies moria el principal inspirador -i de carn i òssos- de les aventures del reporter més intèrpit: Tintín.
·