dimarts, 12 de juliol del 2011

SR. JACK KEVORKIAN

(1928-2011)
Avui toca post tètric. Bé, depén de quina actitud tingueu davant de la Mort. Fa unes setmanes moria el sr. Kevorkian, metge i defensor aferrissat de la mort digna. Fa uns anys estava fascinant amb la figura d'aquest home, per l'aspecte de Christopher Lee, pel cognom propi d'un vampir de Transilvània, pel sobrenom de Dr. Mort; però, sobretot, per la seva lluita valenta, constant i compromesa.
Es curiós parlar de la mort d'una persona que va ajudar morir tanta gent. Va participar en el suïcidi de 130 persones i, per això, va estar a la presó durant 8 anys.
El sr. Kevorkian es va graduar l'any 1952 a la Universitat de Michigan, ben aviat va fer la seva primera aportació: no injectar verí als comdemnats a mort ja que feia malbé els cossos i aquests podien ser utilitzats per a transplantaments o ensenyament mèdic. No li van fer cas.
Va exercir com a patòleg però l'any 1976 cansat i frustrat de la medicina es va refugir en el seu domicili de Long Beach (Califòrnia) amb la idea de portar a la pantalla El Messies de Händel; també pintava, escrivia... la figura del sr. Kevorkian és complexa, polièdrica. L'any 1984 va tornar al camp de la medicia per a insistir en la seva proposta inicial sobre els comdemnats a mort i aquest cop alguns parlamentaris el van escoltar... en aquella època al sr. Kevorkian li començava a interessar el dret a una mort digna. El 1990 va ajudar en el primer suïcidi, el de la sra. Janet Adkins malalta d'Alzheimer. Va morir al llit, dins la seva furgoneta Wolkswagen. Aquest fou el primer cas, a partir d'aquí els seus 'contactes' amb les institucions judicials i policials foren més freqüents fins que l'any 1999 va ser comdemnat a entre 10 i 25 anys de presó. Mentrestant va construir les seves màquines d'assistència al suïcidi: Mercitron i Thanatron (amb noms prou eloqüents). Malgrat les crítiques, la tasca del sr. Kevorkian va ajudar a que institucions sanitàres prenguessin mesures al voltant del dolor, de l'ús de mesures pal·liatives i de veure la mort de forma diferent.
El sr. Pacino (en té una retirada) el va interpretar a la serie de l'HBO de l'any passat sobre la feina d'aquest metge: You don't know Jack, amb la que va guanyar diversos premis, entre ells un Emmy.
Criticats per molts pel seu afany d'aconseguir notorietat, aplaudits per molts altres per ajudar a trencar els tabús que envolten el tema de la Mort ... el dr. Mort s'ha mort.