dimecres, 10 d’agost del 2011

DESCOBRINT CATALOGNE DE CHRISTIAN ESCOUDE


No ens considerem entesos del jazz, ni molt menys! el món del jazz és un món paral·lel de no massa fàcil accés... de llenguatge i lleis pròpies que calen anys de submarinisme auditiu per a copsar-les. Aquí, senzillament, fruit de la culturofàgia que patim, anem picant d'aquí i d'allà i hi ha mestres del jazz que -tot i ser neòfit en la matèria- t'arriben a l'ànima.

El sr. Christian Escoudé no forma part del 'nucli dur' del jazz (si és que això existeix!), sinó d'una de les múltiples branques d'aquest estil musical: el jazz gitano o manouche...

El sr. Escoudé va nèixer el 1947 a Angoulême (a l'oest francés). De pare gitano, guitarrista i molt influenciat per Django Reinhardt... el seu fill Christian continuà la tradició del pare agafant als 10 anys la guitarra i als 15 convertir-se en músic. Als 25 estava en un trio musical amb Aldo Romano, després un quartet amb John Lewis i més tard amb Philip Catherine. Ha passat per diferents formacions musicals però sempre donant un toc propi a les interpretacions o compsicions. El toc del sr. Escoudé és donar uns aires gypsies (gitanos) en allò que fa... Compromés amb la tradició ètnica familiar, el 1998 va compondre A Suite for Gypsies a la memòria dels nens/es gitanos/es assassinats/des en els camps nazis... ha participat en més de 50 LPs.

El sr. Escoudé és doncs un ferm hereu de l'herència musical del gran Django Reinhardt: el principal precursor de la guitarra 'manouche' (o jazz gitano), una barreja de swing i tradició musical gitana.

L'any passat es va celebrar el centenari del naixement del sr. Reinhardt i aquest darrer treball del sr. Escoudé n'és tot un homenatge: Catalogne ens ofereix 2 temes del mestre (Choti i Quelquefois, pour que ma vie demeure, amb la participació del nét del mateix Django: David Reinhardt), però també el Moonlight Serenade de Glenn Miller, l'estàndard de The Mooche d'Ellington o clàssics com Beguin the Beguine o Smoke Gets in Your Eyes. Però el sr. Escoudé ens aporta, també, temes propis com són Moulin Rouge, Gipsy Talk o Catalogne.... un homenatge al nostre petit país i que dóna nom al disc.

Si el jazz se us resisteix però voleu entrar-hi per la porta més lúdica i distesa... escolteu el disc, us agradarà!

Aquí us deixo un vídeo amb Moulin Rouge i la cançó Catalogne.



CATALOGNE (CHRISTIAN ESCOUDE)

(com sempre, si algú/na té interés en tenir-lo, només ho ha de demanar)