dimecres, 21 de desembre del 2011

RECUERDOS DE UNA MAÑANA DEL SR. GUERIN


Us proposo un exercici: Imagineu-vos que viviu en una ciutat més o menys gran, en un edifici amb veïns i envoltat amb altres edificis amb més veïns, exercici fàcil, en aquest supòsit ens trobem la majoria de nosaltres. Ara imagineu-vos que en un balcó amb les portes obertes de l’edifici que teniu davant, de tant en tant, veieu una persona tocant el violí... òbviament, el fet us crida l’atenció i aquest músic desconegut i solitari us acompanya en els vostres moments de solitud. Trobar-nos en aquest altres supòsits ja és més difícil. Doncs imagineu-vos que un bon dia, el violinista solitari decideix acaba amb la seva vida abocant-se pel balcó....  millor no trobar-s’hi, veritat?
Això és el que li va passar al director de cinema Jose Luís Guerín ho va voler plasmar en el seu darrer projecte. Un docuficció, com ja és habitual en ell, anomenat Recuerdos de una mañana, que es centra en la reacció dels veïns del carrer de Casp de Barcelona davant del suïcidi d’un d’ells, un veí que un dia, fa quatre anys, va decidir llançar-se daltabaix del balcó. Es tracta d’un migmetratge (40 minuts) i forma part d’un tríptic que acompanya als films de Jean Marie Straub i Claire Dennis. Aquest veí -fins ara- desconegut es deia Manel Pla, treballava com al lingüista a Catalunya Ràdio i fou traductor de Goethe i de Proust. El sr. Guerin insisteix que el tema del film és parlar del seu barri, del seu entorn més propi, dels seus veïns, i el ‘violinista’ n’és l’excusa. Tot i aquesta declaració d’intencions els familiars del sr. Pla han plantejat una querella al director, per mostrar imatges del difunt i fer-ne safareig en el veïnat. El sr. Guerin, per respecte a la família, ha decidit no estrenar el film a Catalunya ni Espanya però sí s'ha vist en diferents festivals del món.
Així doncs, haurem d’esperar l’estrena del film en DVD per a poder gaudir del nou –i segur que interessant- treball del sr. Guerin.