dimecres, 11 de gener del 2012

EL SR. MUNIZ RECREA VAN GOGH AMB BRANQUES

Descobrim a La Vanguardia l'artista VIK MUNIZ i la seva impressionant obra: es dedica a recrear obres de pintors famosos, com Van Gogh, amb branques, fulles i flors seques, per exemple. Aquests dies se li està dedicant una retrospectiva a la ciutat d'Avinyó, amb 110 obres exposades a la Col·lecció Lambert i, sobretot, en el terra empedrat de l'esglèsia des Célestins on podem veure reproduccions, de gran tamany, de quadres com l'Autorretrat de Van Gogh, que han de ser gaudits, és clar, des d'una certa alçada.

El sr. Muniz (50 anys) és una artista brasiler que es dedica a utilitzar materials diversos com llaminadures, pedres o xocalata per a reproduir obres de Picasso o Cézanne. Navegueu pel seu web, val la pena!.

L'any passat un documental -Waste land de Lucie Walkers- va enregistrar el procés creatiu d'aquest artista. Durant tres anys la càmera va seguir les persones que viuen de les escombraries de Jardim Gramacho (l'abocador més gran de Rio de Janeiro), amb els rebutjos els drapaires van reconstruir obres de Goya o Miquel Àngel i el sr. Muniz ho va fotografiar. Aquest documental va guanyar l'Oscar al millor documental en l'edició de l'any passat.

El sr. Muniz no té cap mena de tradició artística familiar, va descobrir l'art a la biblioteca pública (fill de cambrer i telefonista, com ell s'enorgulleix de reivindicar), als 14 anys -i gràcies a una beca- va aconseguir formar-se, però ell explica que "la meva escola va ser el carrer". El sr. Muniz va tenir un cop de sort en protegir un innocent d'una baralla, aquest era un senyor molt ric, que com a recompensa li va regalar un bitllet d'avió als EEUU... a partir d'aquí, instal·lat a Nova York, l'originalitat de les seves creacions no ha tingut fi...