dimarts, 17 de gener del 2012

FROM THE SKY DOWN, DOCUMENTAL DELS U2

Fa molts temps que alguns crítics ens parlen de la mort del grup irlandès més famós de la història de la música: U2. Qualsevol treball nou és vist com una prova més de la decadència artística de la banda... però ells continuen sent una referència musical i van emplenant estadis en cada nova gira. Per a molta gent U2 són, senzillament, el grup més gran del planeta. L’any passat va ser l’aniversari del treball redemptor d’U2: Achtung baby (1991), en tant que fou l’LP que va permetre que el grup deixés de ser ‘dels ‘80’ per adaptar-se als nous temes (sí, sí, també és verotat que tan adaptats es van posar que van desembocar en el Pop ...brrrrr... però això és una altra història!).
Per a celebrar-ho, la banda de Bono i els seus, van encarregar al director David Guggenheim –director de Una verdad incómoda, per exemple- la realització d’un documental sobre aquest punt d’inflexió, aquell moment de renaixement del grup. From the Sky Down és la història de l’enfonsament i reinvenció del grup: després de la monstruosa gira i del fenomen Rattle & Hum, el grup s’adonà que el filó ‘U2 descobreix el valor cultural-musical ianqui’ ja no donava més de si, o en paraules del mateix Bono: “¡cortemos el puto Joshua Tree!”.  El documental ens submergeix en el procés de gestació sense estalviar-nos escenes incòmodes, tristes, veure discussions o aproximar-nos a la cara més personal dels integrants del grup.
Des de la seva sortida de Dublín al descobriment d’Amèrica i l’abraçada incondicional del blues ... els U2 van decidir que ja era hora de deixar les trascendències, posar-hi una mica d’ironia, viatjar a Berlín i, sobretot, introduir els ritmes de ball a les seves composicions, s’apartaven del rock per a introduir-se en la música electrònica .... i d’aquí sorgí ACHTUNG BABY, amb One com a tret de sortida del ‘nou so U2’.
Ens trobem, doncs, davant d’un canvi de rumb valent, arriscat que pocs grups de música són capaços de fer i que fa que U2 estigui en el lloc que està.