dijous, 26 d’abril del 2012

VIDA I MORT DE MARINA ABRAMOVIC

_

Feia temps que no en sabíem res del sr. Antony Hegarty, a ell sempre se l'enyora. Pel que sembla l'ha temptat el teatre, però no el teatre convencional de text, noooo, sinó un espectacle que barreja òpera, performance i teatre. El gran Antony no és la peça principal de l'espectacle però per a nosaltres és la via d'entrada.

L'obra és Vida i Mort de Marina Abramovic, on l'estrella principal ja us podeu imaginar que és la sra. Abramovic. Aquesta senyora està considerada l'àvia de la 'performance' com a especialitat i li ha ofert la seva biografia (intensa i especial) al director teatral Bob Wilson per a que en fes una obra... del sr. Wilson tampoc se'n poden esperar 'coses' convencionals (crec que actualment ostenta el títol de 'director més raro del món').


La sra. Abramovic va nèixer a Belgrad amb una infantesa dura de la que l'espectacle en fa ressó mitjançant estampes amb un alt component litúrgic que ens fan pensar en les processons de Setmana Santa o en desfilades militars. Aquesta senyora s'ha dedicat a convertir la seva biografia, la seva vida, en Art; d'aquí que la seva especialitat (i podríem dir, fins i tot, en fou la inventora) sigui la performance... i n'ha fet de molt sonades. Per exemple, l'any 1987, ella i la seva parella  en aquella època (Ulay) van recòrrer la murralla xinesa des d'extrems oposats durant 3 mesos fins a trobar-se en una gran abraçada; en acabar, cada un se'n va anar per un cantó, per a sempre ... la seva relació de parella s'havia acabat i aquesta fou la forma de representar-ho.

La sra. Abramovic, com podeu veure, no és una persona convencional; per exemple, ha deixat per escrit que quan mori vol 3 enterraments simultanis a Nova York, Amsterdam i Belgrad, només en una d'aquesta ciutats estarà el seu cos de veritat... però ningú ho sabrà. En els 3 ha de sonar la veu en directe del sr. Antony, ¡toma ya! (el sr. Antony respon que si ell 'marxa' abans, serà ella la que li canti al seu cos sense vida)... precisament amb la seva mort és com comença Vida i Mort de Marina Abramovic.

El sr. Wilson volia comptar amb la sra. Björk (una altra rara!) però la mateixa Abramovic el va convèncer que només l'Antony podia cantar a la seva vida...


L'obra la protagonitza la mateixa Abramovic, acompanyada de l'Antony i amb el sr. Willem Dafoe (un altre raro) com a personatge narrador que es va transformant en diferents personatges clau de la vida d'Abramovic (amb un maquillatge i pentinat a 'lo Joker' de cap vermell que, com podeu veure en la foto, fa feredat) .

L'obra es va poder veure al Teatro Real de Madrid de l'11 al 22 d'abril i tot i que les crítiques que arribaven del lloc d'estrena mundial (Manchester) no eren unànims, el fet d'unir en un mateix espectacle teatral 'tanta modernitat' aconseguí un ressó inevitable.

Abramovic + Wilson + Antony + Dafoe = un espectacle especial, raro, d'impacte i ... irrepetible !!!

Aquí teniu un curt però molt interessat making of de l'espectacle.

2 comentaris:

laura ha dit...

las imagenes son impactantes

Ciutadà K ha dit...

I sí canta Antony: ¡Más impacto!