dijous, 17 de maig del 2012

SR. MAURICE SENDAK

(1928-2012)

Fa pocs dies moria l'escriptor d'un dels llibres infantils més famós i admirat del món  mundial. El sr. Maurice Sendak va escriure  Allà on viuen els monstres.

Nascut en una família jueva d'origen polonés, la seva infantesa estigué marcada per la mort de molts membres de la seva família a mans de la barbàrie nazi. Des de petit que la seva passió era el dibuix, es passava hores i hores creant personatges. En paraules seves, la pel·lícula Fantasia de Disney l'esperonà a dedicar-se a la il·lustració.

La marca de la 'casa Sendak' són herois poc convencionals, poc amables, sovint tossuts i desagradables. Les seves històries van sobre la foscor, els desitjos, els somins i els malsons; però allò més rellevant de la seva obra són les seves il·lustracions de gran riquesa visual.
La seva feina es va repartir fent d'il·lustrador per a altres (a El petit ós d'Else Holmelund Minarik o El Muricélago poeta de Randall Jarrell, per exemple) i treballs en solitari: Minibiblioteca, El letrero secreto de Rosie o el darrer Bumble-Ardy... però el seu llibre més fascinant, valorat i aplaudit el sr. Sendak és el primer que us he anomenat: Where the Wild Things Are, escrit l'any 1963 però amb un poder de fascinació que enamora generació a generació. Un llibre petit, curt, de poca lletra però amb una capacitat per a captar l'actitud infantil com poques: el ressentiment cap als pares quan no entenem el perquè dels límits, l'enuig infinit per coses sense importància, la capacitat d'evasió amb la imaginació... una obra mestra!.

El sr. Spike Jonze va intentar traslladar a la pantalla en la seva -per a mi- poc compresa i mal valorada: Donde viven los monstruos, una delícia que era capaç de portar més enllà els plantejament del sr. Sendak amb un monstres encantadors i terrorífics alhora ... us deixo amb una de les cançons de la BSO, de Karen O.

Els monstres s'han quedat orfes ... :_(