dimarts, 31 de juliol del 2012

SR. ENRIC DURAN

_
Fa 4 anys el sr. Enric Duran i Giralt (1976) es va fer famós quan el 17/09/08 va declarar: He 'robado' 492.000 euros a quienes más nos roban para denunciarlos y construir alternativas de sociedad. ... Aquesta acció formava part d'una acció política amb l'objectiu de denunciar el salvatge i depredador sistema capitalista i poder financiar -amb aquests diners- diferents accions i moviments socials anticapitalistes. Amb aquella acció va ser etiquetat com a Robin Bank o Robin dels bancs. Bona part d'aquestes accions han estat la impressió i distribució de material imprès per a explicar als ciutadans/nes quines són les regles del joc capitalistes amagades i encobertes, publicacions com: Crisi (200.000 exemplars), Podem! (viure sense capitalisme) (350.000 exemplars)(cliqueu en els enllaços per accedir a les publicacions).

Aquests plantejaments coneguts com a Estafa solidària o insubmissió financera tenen els seus antecedents en els conceptes de la Desobediència Civil (des de Thoreau a Gandhi) o en les Expropiacions bancàries per a finançar organitzacions obreres i revolucionàries (com realitzà Buenaventura Durruti o el MIL de Puig Antich).

El sr. Duran va demanar 68 préstecs a 39 entitats financeres amb finalitats diferents: comprar un cotxe, reformar la seva casa,... va crear una empresa fantasma per a justificar les despeses. Era conscient que la seva declaració comportaria denúncies o, fins i tot, presó. Després del xoc inicial davant d'una declaració pública sense precedents les entitats financeres no van saber massa com respondre fins que Carrefour va engegar la primera denúncia. Enric Duran va marxar del país i un mes després i davant la manca de procesos contra la seva persona va emetre un segon comunicat provocador amb el que va encetar, ara sí, la pluja de denúncies per impagament.

Després de declarar a 'bombo y platillo' que el 17/03/09 tornaria a Catalunya ho va complir i fou detingut aquell mateix dia a la UB, dos dies després li va ser decretada presó sense fiança. La metxa de suport i posicions ja estava encesa es van engegar accions de vaga contra els bancs el 17/09/09 i es va publicar una tercera publicació: Volem.

Han passat els anys i les accions del sr. Duran s'han multiplicat mitjançant el seu web que s'ha convertit una plataforma de suport, assessorament i respostes per a totes aquelles persones víctimes de la injustícia del sistema financer. El procesos judicials planegen però encara no estan den marxa, de fet el mateix Enric Duran va fer un vídeo novembre de l'any passat on desmentia que el judici hagués començat i reafirmava els seus postulats de desobediència civil i insubmissió financera...
Prenent perspectiva històrica veiem com l'acció del sr. Duran fou el primer apunt dels posteriors moviments dels Indignats, la actitud avançada i valenta ha quedat com una ícona de rebel·lia davant d'un sistema salvatge i dictatorial del món financer. El passat 22/07/12 el sr. Enric Duran fou entrevistat a Onda Cero, aquí teniu l'entrevista: