dimarts, 28 d’agost del 2012

SR. TONY SCOTT

_
File:Tony Scott by Fergus Greer 2012 London, England.png
(1944-2012)
 
El passat 19 d'agost una notícia va sotregar Hollywood: el director de cinema Tony Scott s'havia llençat des del pont Vincent Thomas -un dels més grans de Los Angeles-, diuen que hi ha testimonis i càmeres de seguretat que van enregistrar el moment. Les primeres informacions apuntaven a que el suïcidi era perquè se li havia diagnosticat un tumor cerebral inoperable; diagnòstic que ha desmentit -rotundament- la família del director.
 
El sr. Scott va nèixer a Anglaterra (a Stockton-on-Tees). El seu primer contacte amb el cinema fou com a actor als 16 anys, en el debut del seu germà Ridley (tenia llavors 23 anys). De fet, Tony, seguí les passes del seu germà i es formà a nivell artístic tot i que la seva intenció inicial era dedicar-se a la pintura, Ridley veient que la seva productora d'anuncis publicitaris anava bé l'animà a que es passés al cinema. A finals del '70 el seu germà Ridley comença a despuntar com a director en treballs com Los duelistas (1977) i, sobretot, Alien, el octavo pasajero (1979)... però Tony no acaba de trobar el seu lloc.
 
No serà fins a principis dels '80 (després d'intentar portar a la pantalla -sense èxit- Entrevista con el vampiro) que aconsegueix el primer èxit amb la marcianada  El ansia (1982, precisament l'any que Ridley estrenà la seva obra mestra: Blade Runner) protagonitzada per uns vampirs molt especials: David Bowie i Catherine Deneuve. Quan s'estrenà no va ser cap èxit comercial i fou linxada per la crítica ... però amb els anys s'ha convertit en una obra de culte molt reivindicable. Aquell film, però, serví per a que es fixés en ell el productor Jerry Bruckheimer i li oferís dirigí Top Gun, tot un referent de cinema d'acció dels '80 i despegada de l'estrella Cruise... fou el film més taquiller de 1986...
 
A partir d'aquí, el sr. Scott fou etiquetat com a director de films d'acció i els èxits -i no tant èxits- s'anaven succeint amb films com Superdetective en Hollywood II (1987), Venganza (1990, una altra obra de culte), Días de Trueno (1990), El último boy scout (1991)... i arriba una de les millors -per al meu gust:   Amor a quemarropa (1993), molt a veure té el fet que el guió és del sr. Tarantino; aquest film, va fer veure que el sr. Tony Scott té més fusta d'autor de la que se li havia atribuit.
 
Després vindrien un seguit de films d'acció sense massa transcendència: Marea Roja (1995), Fanático (1996), Enemigo Público (1998), Spy Game: Juego de Espías (2001), ... I llavors, com a la majoria de directors, arriba la temptació de la TV i, amb el seu germà Ridley, co-produeix: Numb3rs i The Good Wife.... Precisament, aquests dies s'estrenava el seu darrer projecte televisiu: Coma (el remake del film de Michael Crichton de 1978 basada en el best seller de Robin Cook), produit juntament amb Ridley.
 
El seu suïcidi arriba amb diversos projectes en cartera: a punt estava de filmar Top Gun 2, amb Tom Cruise (els '80 estan de moda, amics i amigues!), Narco South, Lucky Strike (amb Mark Wahlberg) i un remake de Grupo Salvaje (1969).
 
Francament, el seu estil crispetaire i ple de testosterona no era el plat preferit del Ciutadà K (jo em quedo amb els seus primers films) però se li ha de reconèixer al sr. Tony Scott una coherent trajectòria i els seus films han dignificat el gènere d'acció.