dimarts, 2 d’octubre del 2012

THE ADVENTURES OF UNEMPLOYED MAN


Portada The Adventures of Unemployed ManSovint el còmic ha estat deslligat de la quotidianeïtat, la dedicació -quasibé en exclusivitat- cap al fantàstic o la ciència-ficció ens parla de mons que no són el nostre. El fet que el còmic estigui vivint una època daurada i que s'estigui normalitzant ha provocat que temes que fins ara mai havien tret el cap en les seves vinyetes ho facin ara de forma encertada i exitosa. Aquest és el cas, per exemple, de Arrugas que tracta la malaltia d'Alzheimer des del còmic.
 
Una prova d'aquesta normalització és el fet que l'atur ja estigui present en treballs recents d'artistes del còmic. És el cas de Andando i Entretelas, fets des d'aquí; i The Adventures of Unemployed Man o l'aventura d'Spider-Man, You're Hired!, fets des d'allà.
 
A Andando (de Alejandro Torres, Albert Carreres i Daniel Riego) s'entrecreuen les històries de diversos personatges (un mecànic de més de 60 anys; una advocada; una parella) que es troben en la dificultat de continuar 'caminant' per la vida amb les dificultats de no aconseguir una feina.
 
A Entretelas (de Ruben del Rincón) ens transporten als anys '80 per a reconstruir la lluita dels treballadors d'una empresa tèxtil catalana per a evitar el tancament de l'empresa mitjançant la creació d'una cooperativa que salvi els seus llocs de feina.
 
A Spider-Man, You're Hired! (Spider-Man estàs contractat!)(de Michael Bloomberg) ens ensenya com un aturat Peter Parker intenta trobar feina a la ciutat de Nova York, el còmic s'ha repartit gratuïtament en la premsa d'aquesta ciutat com a encàrrec de l'alcalde per a fer publicitat dels serveis públics de recerca de feina de que disposen.
 
A The Adventures of Unemployed Man (d'Erich Origen i Gan Golam) és la cara més divertida, irònica i, fins i tot, sarcàstica de les propostes. Es tracta d'una paròdia dels còmics de super-herois amb injecció de crisi econòmica. Els herois tenen noms com Plan B, Wonder Madre o Master i els dolents: Recursos Humans, Deute Tòxic o Mà Invisible, que són els que dominen el món... un forma de posar un somriure als momens durs que patim...
 

2 comentaris:

pati di fusa ha dit...

uf, que bo!
la gran diferència entre els súper herois de tota la vida i unemployed man és que l'últim no és de ciència-ficció. :S

Ciutadà K ha dit...


sí!
:(