dimecres, 18 de setembre del 2013

EL SR. ALAN TURING ESTA DE MODA

_
El sr. Turing va tenir una malaguanyada vida de pel·lícula, de moltes pel·lícules possibles. Va desxifrar el codi de la famosa màquina Enigma dels submarins alemanys durant la II Guerra  Mundial, va idear el prototipus de les computadores modernes i que, per tant, inauguraven la era de la informàtica,  el van acusar d'homosexual fent-lo triar entre la presó o la castracció química com a condemna. El sr.Turing va triar la castració però poc després -amb 41 anys- es va suïcidar tot menjant una poma amb cianur, emulant el film que tan li agradava de Disney.
 
El sr. Turing, als cent anys del seu naixement, està de moda perquè al voltant de la seva persona s'estan preparant musicals (The universal machine), films (The imitation game, amb Benedict Cumberbarch fent de Turing) , exposicions (Codebreaker al Museu de Ciència de Londres), llibres (¿Puede pensar una maquina?El hombre que sabía demasiado); fins i tot, el govern britànic s'està plantejant fer un perdó públic i pòstum. Molts són els que diuen que la poma mossegada d'Apple no és res més que un homenatge a la poma enverinada del sr. Turing (òbviament, aquesta companyia ho ha desmentit sempre, quina empresa relacionaria la seva imatge amb un suïcidi?).

I per acabar, de música. Des de Catalunya i de la mà dels -modernos- Hidrogenesse, el disc Un dígito binario dudoso (2012) està dedicat íntegrament a la figura del sr. Alan Turing. Com a homenatge i reivindicació de la seva persona però també com a protesta del tracte brutalment homofòbic que rebé.

Genís Segarra i Carlos Ballesteros van llegir durant mesos tot allò relacionat amb el sr. Turing que els va caure a les mans i van confeccionar un treball conceptual al voltant de diferents passatges de la vida del matemàtic: la solitud, el somni de comunicar-se amb la màquina, la condemna per homosexual, el seu primer amic i amor (Christopher)....

El vídeo que us deixo és la primera cançó del disc: El beso, que pretén ser una invitació a que un príncep desperti al sr. Turing del seu somni/mort com la Blancaneus del conte.