dimecres, 26 de febrer del 2014

HR GIGER MUSEUM: EL MUSEU DEL CREADOR D'ALIEN

_

A la ciutat de Gruyères (Suïssa) fa 15 anys que està obert el museu HR Giger Museum, dedicat a l'obra d'aquest artista inclassificable i de forta personalitat estètica. Els seus biomecanoides farien les delícies de l'Marcel·lí-Antúnez (ex-Fura).
 
L'obra del sr. Giger ens mostren paisatges onírico-surrealistes, un interès per la deformitat humana, per la mort, per la sexualitat, per la simpatia amb l'iconografia satànica. El seu estil pot ser inclòs en el surrealisme (era un gran admirador de Dalí i viatjà a Catalunya diversos cops per a visitar-lo). Ha deixat la seva empremta en la pintura, l'escultura, l'arquitectura i el disseny d'interiors. En el seus referents estètics trobem a Edgar Allan Poe o Lovecraft.
 
El sr. Hans Rüdi Giger va nèixer l'any 1940 a Coira (Suïssa). En els '60 del segle passat es va formar en arquitectura i disseny d'interiors i l'any 1966 va realitzar la seva primera exposició a Zuric. A partir dels '70 comença a participar en projectes cinematogràfics, com el disseny artístic de la versió que en volia fer Alejandro Jodorowski de Dune, que mai es realitzà. L'any 1980 va guanyar un Oscar pel seu impressionant treball a Alien de Ridley Scott; el sr. Giger és responsable de la criatura però, també, de l'escenografia del film. Aquest film li va proporcionar la popularitat i el reconeixement mundial. Més tard, vindrien altres col·laboracions per al cinema com a Species. Va participar en el Condó Assassí (1996) i la saga de videojocs Darkseed. El seus tentacles artístics arriben fins i tot al disseny de bars, són el Giger Bar i n'hi ha diversos i tots segueixen l'estètica de l'artista.
 
En el seu museu s'hi exposa de forma permanent la col·lecció existent més important d'aquest artista, detalls de les seves creacions cinematogràfiques dedicant una especial atenció a l'Alien amb l'Alien Room.