dimecres, 19 de febrer del 2014

SR. RIZ ORTOLANI

(1926-2014)
 
Fa unes setmanes moria el sr. Ortolani, nascut a Roma com a Riziero Ortolani, fou un dels compositors de bandes sonores més reconegut d'Itàlia.
 
El sr. Ortolani moria als 87 anys i deixava un llegat de més de 300 partitures. Nascut a Pesaro, era el més petit de sis germans. El seu pare va empènyer al seu fill petit a estudiar violí amb 4 anys, però un accident li va lesionar el colze i va passar a estudiar composició i flauta. Als 22 anys va traslladar-se a Roma com a pianista en una sala de ball i, poc després, la RAI li oferí arranjaments musicals per als seus programes radiofònics.
 
Als vint-i-molts anys va creuar l'Atlàntic i va aconseguir treballar per a les grans productores de Hollywood: MGM, United Artists o la Paramount. L'any1961 torna al seu país i participar en els projectes dels grans directors de cinema italià, com Dino Risi o Pupi Avati. La BSO per a Mondo cane el fèu mundialment famós, sobretot la cançó principal: More, guanyadora d'un Grammy.
 
El sr. Ortolani va estendre la seva passió per la música fundant una orquestra de música lleugera i, fins i tot, escrivint una obra de teatre que va estrenar el 2007.
 
Gràcies a les recuperació de peces seves per a la BSO de Django desencadenado Quentin Tarantino va fer reviscolar el seu art.