dilluns, 31 de març del 2014

THE PERFECT AMERICAN, L'OPERA SOBRE WALT DISNEY

_
A principis de l'any passat es va estrenar -mundialment- en el Teatro Real de Madrid, l'òpera amb música de Philip Glass: The Perfect American, un retrat entre realitat i ficció del sr. Walt Disney. El text de Rudolph Wurlitzer estava basat en la novel·la de Peter Stephan Jungk.
 
El sr. Jungk no va ser massa suau amb el creador de Mickey Mouse i en el seu llibre ens mostra un sr. Disney misògin, racista, adúlter, megalòman i 'fascistoide'... El llibre (i l'òpera) ens parla de l'obsessió d'un ex-treballador de la indústria Disney acomiadat i capficat per mostrar la veritable personalitat fosca de Walt Disney (idolatrat i admirat per personalitats com Warhol o Dalí) i ens mostra els suposats darrers dies del creador de DisneyWorld.
 
La vida i obra del sr. Disney ha estat plena de perles anecdòtiques: capaç de denunciar a Chaplin en plena 'cacera de bruixes' anti-comunista malgrat reconèixer que fou l'inspirador del seu regne imaginari; no va permetre que treballessin afroamericans en els seus estudis; va prohibir l'entrada al parc al boxejador Muhammad Alí; les dones en els seus esudis només podien colorejar... El sr. Disney i el seu imperi és una icona del segle XX però ni la seva signatura era realment seva.
 
Tot i aquest material sucós l'òpera ha intentat suavitzar el material del llibre per a no tenir amb l'imperi Disney més problemes dels necessaris. De fet, la Disney Productora no s'ha manifestat; i, per si de cas, en la producció no apareix cap detall que evoqui clarament l'univers Disney. Glass va exposar en la roda de premsa de presentació de l'òpera que el tema central de la mateixa són les preguntes que es fa qualsevol ésser humà davant la mort i la posteritat (sí, el tema de la criogènesis hi apareix: Disney volia ser congelat però la seva família va decidir incinerar-lo).
 
Com qualsevol producte operístic contemporani, l'obra no va arribar al gran públic però la crítica va ser força positiva amb ella. A finals de l'any passat es va representar a l'òpera de Queensland (Austràlia).

Aquí teniu un vídeo amb la presentació de Philip Glass...