dimecres, 18 de juny del 2014

SR. GEORGES MOUSTAKI

 
(1934-2013)
 
Aquests dies la cantant Marina Rossell està presentant el segon volum de 'Marina canta Moustaki'. El primer el va treure fa 3 anys quan el gran Moustaki encara era viu... en aquella ocasió, Marina Rossell havia escollit les cançons de l'amic/mestre/company/parella per a fer-ne la seva particular versió. Fa un any que el sr. Moustaki va morir i la Rossel n'ha editat un segon volum amb les cançons que a ell més li agradaven, una bona forma d'homenatge i de reciprocitat.
 
En el programa El Convidat dedicat, precisament, a Marina Rossell, vam poder viatjar amb ella i l'Albert Om fins a París per a veure al mestre, visiblement malalt, considerablement apagat...
 
Bandera de la cançó d'autor, cosmopolita, incansable cantant a la llibertat, detestava de forma passional les fronteres, com declarava a Le métèque (el xarnego), una de les seves cançons-himne.
 
De nom real Giuseppe Moustacchi va nèixer un 3 de maig a Alexandria (Egipte) de pares grecs. A casa seva es parlava italià, grec i francés. L'any 1951, amb 17 anys, va arribar a París, on hi treballà de venedor de llibres de poesía i cambrer... una nit coneix a Georges Brassens i troba la seva vocació: escriure cançons. Després vingué la seva relació amb la gran Edith Piaf per a la que va compondre Milord, per exemple. Però també va escriure cançons (més de 300) per a Yves Montand, Juliette Greco, Barbara.... El 1966 s'enamora de Grècia i ofereix Le Métèque i En Méditerranée com a himnes contra la dictadura en aquell país.
 
El sr. Moustaki era una artista infatigable: pintura, escriptura, viatges... i música, molta música.
 
En els darrers temps va llençar cables cap a les noves generacions, amb el disc Solitaire (2008) i la participació de Cali, per exemple.
 
Amant de la Vida, dels petits detalls, de l'amor,... "vaig tenir la sort de ser la seva amiga, i ell em va fer aprendre diverses coses, sobretot a estimar la vida, a riure", declarava Marina Rossell.
 
Aquesta relació ha portat a la Rossell a oferir un sentit homenatge a la llegenda de chanson mitjançant aquests 2 CD ... que mitjançant la veu especial de la Rossell coneixem una mica més al mestre Moustaki .

Aquí teniu la versió de Le Métèque cantada per Marina Rossell i Paco Ibáñez... imprescindible!!!