dijous, 14 de maig del 2015

SR. PEDRO REYES

(1961-2015)

Fa uns mesos moria un dels humoristes més especials, innovadors i surreals de la penínsul·la: el sr. Pedro Reyes. El seu carisma, la seva verborrea i la seva expressivitat eren inimitables, no hi havia ni hi ha ningú com ell.

Només tenia 53 anys i ens deixa orfes del seu art a tots aquells que a finals dels '80 i principis dels '90 el miràvem embadalits en els nostres televisors: aquella energia, aquells jocs amb el llenguatge, aquelles delirades ens provocaven a imitar-lo tot jugant a veure qui la deia més grossa a l'estil 'pedro reyes'.

El sr. Pedro Reyes és molt GRAN i no està valorat com és mereix. Ell no fou pioner en la línia còmica absurda, elaborada i que fugia de la simplicitat de l'humor més fàcil; aquesta línia fou encetada pels Tip y Coll i continuada pels coetanis del sr. Reyes: els Faemino y Cansado.

El sr. Reyes va nèixer a Tànger però va viure des de nen a Huelva.

La seva carrera artística la començà al costat de Pablo Carbonell (un altre gran!) l'any 1977 en el grup de teatre Centuria. El seu duet còmic Pedro y Pablo arriba a Madrid l'any 1982 tot actuant al mig del Retiro passant la gorra. Els van contractar per al programa El carro de la farsa, el primer contacte televisiu. Després vindria el programa en el que es farien populars: La bola de cristal (programa mític).

L'any 1989 el sr. Reyes presenta Pero, ¿esto qué es? i poc després formaria part del grup d'humoristes a No te rías que es peor (1990-1995) on ens proporcionà monòlegs apoteòsics i aconseguí la màxima popularitat

A partir d'aquí es va dedicar a fer monòlegs tot fent sàtira política i teatre. Va actuar en algun film: El año de las luces, Makinavaja, Los Invitados, Atraco a las tres ... y media i la molt reivindicable Atún y chocolate, el debut i únic film fins ara de Pablo Carbonell l'any 2004.

L'any 2013 el sr. Pedro Reyes va escriure i dirigir dues obres de teatre: Las hermanas Wuachosky i Sapore di Amore i va continuar apareixent esporàdicament a la televisió a El club del chiste i El club de la comedia.

Actualment, estava actuant en l'obra Taxi am Josema Yuste i Felisuco i tenia en projecte el seu primer llargmetratge: El último fin de semana, que pensava finançar-lo amb micromecentatge...

El sr. Pedro Reyes fou una persona irrepetible del que no em canso de veure les seves delirades verbals una cop i un altre. Moltes de les seves petites aparicions a No te rías que es peor les vaig gravar en VHS i digitalitzades posteriorment, aquí us les deixo totes juntes: 50 minuts de pur Pedro Reyes. 

Gaudiu-lo i rieu! Es el millor homenatge ... gràcies, mestre!