dijous, 25 de juny del 2015

AVUI: RE-ESTRENA AL CINEMA D'ALIEN, EL OCTAVO PASAJERO


Una possibilitat d'or de poder veure en pantalla gran i en VOSE el clàssic Alien, el octavo pasajero. Bueno, no es tracta d'una notícia de rabiosa actualitat que diguem, perquè la re-estrena a tota la penínsul·la fou el 5 de febrer però en els multicinemes d'Amposta (que no es caracteritzen per estar a la última) han decidit projectar-la avui, aquest vespre en dues sessions.

Alien, es va estrenar l'any 1979 i està considerada com una obra culminant del seu director (juntament amb Blade Runner, òbviament): Ridley Scott i del gènere de ciència-ficció, en general. Aques film fou escollida l'any 2008 per l'American Film Institute com la sèptima millor pel·lícula del gènere de la història del cinema.

La versió que se'ns presenta és la que ja fou re-estrenada l'any 2003 com un 'suposat' muntatge del director (quan no és cert, perquè en paraules del mateix sr. Scott, per a ell, la millor versió fou l'estrenada l'any 1979). Una nova ocasió de tornar a gaudir de l'autèntic creador de l'univers Alien' el sr. H.R.Giger que fou l'encarregat de dissenyar la perillosa criatura i els gòtics escenaris del film.

Alien només s'emportà l'Oscar als millors efectes especials però hi ha moltes coses ha tenir en compte en aquest film: l'inquietant posada en escena, l'encertada fotografia, atmosfèrica partitura del mestre Jerry Goldsmith i una de les primeres heroïnes potents de la història del cinema: la suboficial Ripley (Sigourne Weaver).

El projecte per al sr. Scott s'havia d'anomenar Star Beast, però l'encertat guionista Dan O'Bannon proposà el nom d'Alien; i, de fet, molts són els que afirmen que la història original té més a veure amb aquest guionista que amb el director. Precisament, fou el sr. O'Bannon el que plantejà el creuament de gèneres que dóna potència al film: terror + ciència-ficció. 

El sr. Giger volia que l'alien fos transparent i que aquesta fos una altra de les seves armes, però els mitjans tècnics no ho van permetre (la idea, però, es va recuperar a Predator). La baba que goteja de la boca de la bestioleta espacial fou un error, es tractava del líquid que feien servir per a lubricar el mecanisme hidràulic que donava forma a l'extraterrestre; hem de tenir en compte que el cap de l'alien tenia 900 faccions hidràuliques que permetien el seu moviment.

Un altre detall interessant: el sr. Scott volia que la suboficial Ripley fos Meryl Streep davant la inexistent carrera de la sra. Sigourne Weaver: només havia fet un film abans:  Annie Hall (de Woody Allen).

El film va costar 11 milions de dòlars i en porta recaptats 105 milions.

Doncs, sí, amics i amigues, aquesta nit gaudiré com un nen petit davant d'una de les obres de referència de la ciència-ficció.