divendres, 26 de febrer del 2016

ELS PREMIS RAZZIE


Hi ha uns premis que van de la mà dels Oscar, però dels que no se'n parla tant. Es tracta dels Razzie o anti-Oscar que s'entreguen un dia abans dels Oscar, per tant, aquest 2016 s'entregaran demà dissabte.

Oficialment, els Razzie s'anomenen els Premis Golden Raspberry i reconeixen les pitjors feines del cinema d'aquell any: pitjor actor, pitjor peli, pitjor guió,... però també hi ha categories més originals, com el pitjor remake, per exemple.

Els premis Razzies els va crear l'any 1980 el crític i escriptor de cinema John Wilson com un forma de criticar i riure's dels Premis Oscar... des de llavors s'han entregat cada any. El nom ve de l'expressió 'blowing raspberry' que es refereix al so fet amb la boca simulant un flatulència.

Els premiats són votats pels membres de la Golden Raspberry Award Foundation, una associació oberta que permet votar si pagues la inscripció. El premi és una frambuesa de plàstic enganxada a un carret de celuloide pintat da daurat (no val més de 5 dòlars). Com és d'esperar, pocs premiats van a recollir el seu premi.

Des de l'any passat s'entrega el Premi Redempció, per a aquells actors/rius que han millorat la seva carrera, el primer en rebre'l fou Ben Affleck per haver passat de la (infumable) Gigli a Argo.

Al llarg de la història molts professionals han estat situats en el punt de mira dels Razzie: com Sylverster Stallone, un dels més premiats, per Rambo II, III o Rocky IV. Adam Sandler també ha estat premiat 7 cops (per films com Jack and Jill, per exemple). 

Una de les primeres persones que va recollir un premi fou Paul Verhoeven quan se li entregà com a pitjor director per Showgirl (1996). Halle Berry fou la primera actriu en assistir a recollir el premi per Catwoman. Hi ha d'altres personalitat que no ho han portat tan bé, Ben Affleck, per exemple, va guanyar el Razzie per Gigli, Daredevil i Paycheck, no els va anar a recollir i se li van entregar en directe en el programa de Larry King; l'actor els va trencar en el mateix moment de rebre'ls; aquell Razzie trencat es va vendre per eBay per la quantitat suficient per a pagar el lloguer de la cerimònia dels Razzie de l'any següent.

En alguns casos es produeix la paradoxa que un mateix professional rebi un Razzie i l'endemà se li entregui un Oscar. És el cas del guionista Brian Helgeland, que va rebre un Razzie pel guió de Mensajero del futuro i l'endemà se li entregava l'Oscar pel guió de LA Confidential. Sandra Bullock va rebre el Razzi per Loca Obsesión i l'endemà gunayava l'Oscar per The Blind Side.

Han estat reconeguts per aquest premi, per exemple: Brooke Shields a El lago azul; Bo Derek a Bolero; Madonna a Shangai Surprise, ¿Quién es esa chica?, El cuerpo del delito i Barridos por la marea; pitjor guió per Howard el Pato; Sofia Coppola a El Padrino III; Kevin Costner de Robin Hood, Wyatt Earp, Mensajero del Futuro;  Brad Pitt i Tom Cruise per Entrevista con el vampiro; Demi Moore de El Jurado i Striptease; Jar Jar Binks de l'Episodi I d'Star Wars...

Aquest 2016 els film nominats als Razzies són: Cincuenta sombras de Grey, Los 4 fantásticos, El destino de Júpiter, Pixels o Superpoli en Las Vegas. Films que acaparen la majoria de categories.

Actors nominats als Razzies: Johnny Depp (Mordecai), Jamie Dornan (Cincuenta sombras de Grey), Kevin James (Superpoli en Las Vegas), Adam Sandler (Pixels i Con la magia en los zapatos), Channing Tatum (El destino de Júpiter).

Actrius nominades: Katherine Heigl (Hogar no tan dulce hogar), Dakota Johnson (Cincuenta sombras de Grey), Mila Kunis (El destino de Júpiter), Jennifer López (Obsesión), Gwyneth Paltrow (Mortdecai)

Actors secundaris: Chevy Chase (Jacuzzi al pasado 2), Josh Gad (Pixels i El gurú de las bodas), Kevin James (Pixels), Jason Lee (Alvin y las ardillas: Fiesta sobre ruedas), Eddie Redmayne (El Destino de Júpiter)

Actrius secundàries: Kaley Cuoco-Sweeting (Alvin y lasardillas: Fiesta sobre ruedas), Rooney Mara (Pan), Michelle Monaghan (Pixels), Julianne Moore (El séptimo hijo), Amanda Seyfried (Pan i Navidades, ¿bien o en familia?)

Nominats al Premi a la Redempció: Elizabeth Banks (Dando la nota 2: aun más alto), M. Night Shyamalan (La Visita), Will Smith (La verdad duele), Sylvester Stallone (Creed)