dimarts, 2 d’agost del 2016

ESTUDIS ACOTATS DE MORTS INEXPLICABLES DE LA SRA. FRANCES GLESSNER LEE


La sra. Frances Glessner Lee tenia l'aspecte d'una àvia adorable però fou una de les pioneres de la criminalística i va fundar la Facultat de Medicina Legal de Hardvard, la seva especialitat era la recreació d'escenaris de crims en miniatura per ajudar als detectius a resoldre suposats assassinats...

Nascuda l'any 1878 a Xicago, la sra. Lee era de bona família i res feia pensar que la seva professió estigués vinculada a recrear situacions truculentes i violentes; només ho podria fer pensar el seu interès per les històries de Sherlock Holmes. De jove visqué les limitacions de la seva família per a que estudiés a la Universitat i la van obligar a casar-se amb un advocat (del que es divorcià amb els anys). Poc a poc es va anar interessant per la investigació d'homicidis fins que -després de cursar els estudis pertinents- va començar a treballar als 52 anys (!). 

Gairebé pagant-ho de la seva butxaca, la sra. Lee, va contribuir a crear la Facultat de Medicina Legal a Harvard, la primera dels EEUU. I després vingué el projecte de la seva vida: "Estudis acotats de morts inexplicables", una sèrie de 19 diorames en miniatura en les que es recreen, amb tota mena de detalls, els elements d'un crim real per a que als alumnes de Criminologia o Investigació Forense els servís com a material d'aprenentatge pràctic.

Els diorames són tan 'reals' que podem trobar aliments enllaunats als rebosts, patates a mig pelar, la brutícia que hi podia haver en la sala, les claus funcionen en els panys de les portes, la ubicació exacta de les taques de 'sang'... 

Un perfeccionisme i detallisme impressionant que li donà a les investigacions policials un aire nou al tradicional masculí: una casa de nines per entendre un crim. 


La sra. Lee va morir l'any 1962, tenia 84 anys.