dimarts, 10 de gener del 2017

SR. GEORGE BARRIS

(1922-2016)

Fa uns mesos moria un fotògraf, potser no massa popular, però que tingué l'honor de ser el fotògraf oficial i amiga de la gran Marilyn Monroe.

La relació amb la sra. Monroe va començar quan al sr. Barris li van encarregar que fes fotografies en el rodatge de La tentación vive arriba, allà faria una de les instantànies més icòniques de Marilyn: les faldilles volant a sobre dels radiadors del metro. A partir d'aquesta foto van mantenir el contacte i fou el fotògraf que realitzà les darreres fotografies de Marilyn tres setmanes abans que morís.

El sr. Barris va nèixer en una família d'immigrants romanesos assentats a Nova York. De ben petit, va decidir dedicar-se a la fotografia i amb sis anys li van comprar la primera càmera. Durant la II Guerra Mundial va participar en tasques de comunicació podent retratar al sr. Eisenhower, per exemple. 

La seva vida professional es va desenvolupar col·laborant amb publicacions com Life o Cosmopolitan, prestant eivident atenció al món de Hollywood, pel seu objectiu passaren Marlon Brando, Charles Chaplin, Frank Sinatra... Després de la mort de Marilyn va marxar a París, on va viure 20 anys i on es va casar i va tenir dues filles.

Va tornar a Nova York i l'any 1995 el sr. Barris va publicar un llibre Marilyn: her life in her words, on defensava de forma fervorosa que no s'hagués suïcidat. Segons el fotògraf, l'estat d'ànim de l'actriu en aquella darrera sessió fotogràfica no era la d'una persona amb intencions de suïcidar-se. Segons declarà el fotògraf, "me llamó un viernes y yo estaba den Nueva York. Quería saber si podía ir a verla ese fin de semana, me dijo que era urgente". Però el sr. Barris tenia un compromís familiar, es va excusar i li digué que dilluns hi aniria...aquell diumenge trobaren a la sra. Monroe morta.

L'obra del sr. Barris estarà lligada per sempre a la vida de Marilyn i només en les seves fotografies l'actriu mostrà naturalitat i confiança... Per a molts, George Barris fou el 'fotògraf de Marilyn Monroe'.