dijous, 23 de març del 2017

50 ANYS DEL SR. LLUIS LLACH CANTANT


Si fes una llista dels grups musicals o solistes que han estat més presents al llarg de la meva vida, el sr. Lluís Llach seria un dels que estaria més amunt en la llista. I això que el sr. Llach representa molts de 'Llachs', no n'hi ha un de sol. Hi ha el Llach cantautor clàssic guitarra a la mà creador de cançons protesta a les acaballes de la dictadura; està el Llach simfònic que s'adaptà als 'nous temps' amb la incorporació dels sintetitzadors en les seves peces; el Llach navegant que passeja amb el seu veler per la Mediterrània; el Llach compromès amb qualsevol injustícia d'aquí i d'allà; el Llach defensor del territori i del país; el Llach obert a nous valors apadrinant músics talentosos; el Llach escriptor de novel·les; el Llach vinícola arrelat a la terra de la mare, a Porrera; el Llach solidari i africà engegant projectes per a fer un món millor; el Llach polític i el seu lloc en el Parlament. 

Molts cops l'he vist en concert i un dels primers autògrafs que vaig aconseguir fou d'ell en un concert a Alcanar fa mil anys (1988) presentant GeografiaPocs cops he gaudit tant en un concert com la presentació d'Un pont de mar blava al Palau Sant Jordi (1993). Molts cops s'han adormit els meus petits en els meus braços mentre els cantava el 'País petit' o 'Laura'...

Ahir, 22 de març, va fer 50 anys que Lluís Llach va debutar en un escenari. Va ser al Centre Catòlic de Terrassa. Com sempre ha recordat, carregat de pors i inseguretats, va haver de rebre l'empenta d'un company d'escenari per a que pugés a l'escenari. Tres mesos després editaria el primer treball discogràfic.

Quan va fer 40 anys de carrera musical va decidir fer una tanda d''últims concerts' a Verges (poble del músic) -el 24 de març de 2007- per a acomiadar-se per sempre dels escenaris (ara ho fa de forma esporàdica).

Segons l'Enderrock, el 2017 és l'any Lluís Llach i en el número de març li han dedicat un interessant article amb el nom de 'Repòquer de Lluís Llach' on es repassen els 5 perfils públic del polifacètic músic: músic, vinyater, novel·lista, solidari i institucional. Llach 50 és el projecte que durant tot l'any donarà cabuda a diferents activitats al voltant de la vida professional de l'artista. Precisament, aquesta setmana, el dimarts es va emetre El matí de Catalunya Ràdio de Mònica Terribas en directe des del teatre de Terrassa on Llach va debutar. 

Un 22 de març de 1967, un jove Lluís Llach (18 anys) pujava per primer cop a un escenari sota el paraigües d'Els Setze Jutges, amb les actuacions de Miquel Porter, Delfí Abella, Martí Llauradó i Maria Amèlia Pedrerol i El Grup de 3. L'empenta de Martí Llauradó el féu pujar a l'escenari, sol i acompanyat d'una guitarra va tancar els ulls i va començar a cantar... El sr. Llach encara no havia enregistrat cap disc, poques setmanes després arribaria el primer i més de 30 discos al llarg de la seva carrera. 

Segur que molts i moltes de vosaltres teniu alguna peça de Llach dins de la vostra memòria musical particular... que si L'Estaca, que si 'Abril 74', que si 'País Petit', que si 'Amor Particular'....