dimecres, 22 de març del 2017

SR. JOHN HURT


(1940-2017)

Fa unes setmanes moria uns dels actors més 'peculiars' i petits del cinema contemporani amb 77 anys. El sr. John Hurt no es va caracteritzar per anar d'estrella, ni per copar les portades de la premsa, era una personalitat discreta... a l'inrevés de les seves interpretacions.

John Vincent Hurt va nèixer a Chesterfield fill de vicari anglicà i enginyera i actriu aficionada. Va estudiar en diverses escoles d'art dramàtic i va treballar com a tramoista. La seva carrera va arrencar en el teatre amb autors com Shakespeare i Marlowe. L'any 1961 debutà en la televisió i cinc anys més tard feia el salt al cinema sense deixar el teatre. 

Des del seus primers papers, com quan li explotava l'estòmac per a deixar sortir l'Alien  en el film de 1979 mentres la tripulació sopava tranquil·lament, passant pel Calígula (de la serie Jo, Claudi) o el dictador d'V de Vendetta, el presidiari Max a l'Exprés de mitjanit, el mentor de Hellboy, el rostre desfigurant de l'Home Elefant (1981) o el sr. Ollivander de la saga Harry Potter. Un dels seus darrers treballs fou en la valorada peli de vampirs del sr. Jim Jarmusch: Only lovers left alive.

De mirada trista i veu poderosa i plena de matisos. Els seus eren personatges rarunos, singulars, diferents i que malgrat foren secundaris han deixat empremta en la Història el Cinema