divendres, 14 de juliol del 2017

HOSPITALITAT DEL SR. JAUME VIDAL: CONVERTIR EL PATRIMONI EN ESPAI D'US COMUNITARI


Les torres de la Carrova i Font de Quinto es converteixen en un hotel i un centre de gestions sanitari | Amposta.infoXYZ és la convocatòria engegada des del Centre d'Arts Visuals Lo Pati, d'instal·lacions en emplaçaments singulars de les Terres de l'Ebre. L'objectiu és generar comunicació i experimentació entre la ciutadania i l'arti contemporani, és per això que els projectes pre-seleccionats són votats pels ciutadans del que surt el projecte que es durà a terme. 

El projecte escollit, a votació popular, en la convocatòria XYZ 2017 ha estat Hospitalitat del sr. Jaume Vidal. En paraules del seu autor es tracta d'un projecte d'intervenció a les torres de la Carrova i Font de Quinto (Campredó) que proposa l'experiència participativa com a eina de reflexió; concretant-se en la transformació de la primera en un hotel (#HotelCarrova) i de la segona en un punt d'atenció del CatSalut.

foto de Lo Pati.Amb aquesta acció l'artista lliga el passat històric de l'ordre Hospitalari de Sant Joan de Jerusalem i les seves fortificacions del segle XIII que tenien per funció donar acollida i auxiliar als peregrins en aquestes torres a proposar una funció més actualitzada: una Hotel i un punt d'atenció de l'Institut Català de la Salut.

La proposta ens planteja una pregunta evident: ¿per què si aquestes construccions arquitectòniques són patrimoni no les podem fer servir i moltes d'elles resten tancades sense donar-los cap funcionalitat o ús?

Demà Dissabte 15/07 a les 19:30 s'inaugura Hospitalitat i estarà actiu fins al 15/08. Les instal·lacions estara obertes els divendres i els dissabtes (afegint a l'hotel les nits del 24 de juliol i el 14 d'agost). 

En el cas de l'Hotel Carrova, l''establiment hoteler' està compost d'una sola habitació amb llit i els elements bàsic per poder domir (com podeu veur a la fotografia). L'artista va crear un link per a poder reservar un nit d''hotel' a la Torres de la Carrova oferint 11 nits possibles, en el que es van esgotar les reserves en menys d'una hora  ... sí, amics i amigues, el Ciutadà K hi dormirà el 14 d'agost... no ens podíem perdre l'experiència de passar la nit en una torre medieval!

Darrera d'aquesta proposta -aparentment lúdica i divertida- hi ha un activisme molt marcat de reivindicació d'aquells serveis que en moltes poblacions petites van desapareixen. Es tracta d'una acció clarament comunitària de retornar l'ús a la ciutadania d'uns recursos arquitectònics i patrimonials massa sovint exclosos de qualsevol tipus d'ús públic.

Des d'aquí aplaudim la proposta del sr. Vidal: engrescada, innovadora i que lliga d'una forma suggerent passat i present i proposa escenaris de futur. Bravo!