dimecres, 3 de gener del 2018

SONAR ENVIA MUSICA A L'ESPAI


La gent del Sónar són punteros en tot el què fan, ja porten 25 anys portant-nos el bo i millor dels son més avançats del planeta. I, pel que sembla, el planeta se'ls ha quedat petit... Sota el nom de Sónar Calling GJ273b es pretén enviar una sèrie de transmissions de ràdio més enllà del nostre sistema solar. El punt d'arribada és l'estrella de Luyten, no escollida a l'atzar, sinó perquè segons els responsables de la iniciativa és la més propera  i amb un exoplaneta 'potencialment habitable'. I és que l'objectiu últim (i ambiciós) és establir comunicació amb una civilització extraterrestre (toma ya!).

Les primeres peces es van transmetre el mes d'octubre passat a l'estació espacial AISCAT de Noruega i la segona fase serà el proper mes d'abril. 33 artistes han col·laborat en la proposta artístico-científica amb una peça cadascun de 10 segons de durada, en la primera fase hi trobem personalitats com: Cabo San Roque, Autechre, Laurent Garnie,  Jean-Michel Jarre (no hi podia faltar!), The Black Madonna o Ólafur Arnalds, per exemple; i en la segona: Richie Hawtin, Kate Tempest, Carsten Nicolai, Niño de Elche o Juana Molina.

En aquestes 33 peces trobem de tot, des de temes simplement musicals, a alguns treballs de caire polític o altres més poètics. Carsten Nicolai, per exemple, ha inclòs els batecs de la seva filla abans de nèixer; Autechre una música feta pels 449 nombres primers...

L'estrella de Luyten es troba a 12,4 anys llum de la Terra i es calcula que les transmissions arribaran d'aquí 25 anys, quan el Sónar faci els 50 anys.

Destacable la del mestre Jarre que ha optat per la seva melodia més reconeguda: la de Oxygen o la d'Olafur Arnalds amb una peça positiva i esperançadora. Si entreu en el link del Sònar Calling les podeu escoltar totes.




1 comentari:

Sergi ha dit...

Quina tela. Una altra cosa no sé, però a aquests del Sonar ningú els podrà negar que són innovadors. Però ja ho podrien haver enviat més a prop, que ja no serem a temps de sentir la resposta!