dimarts, 27 de febrer del 2018

SR. JOHAN JOHANSSON

Resultat d'imatges de johan johansson
(1969-2018)

Amb només 48 anys, per sorpresa, moria un dels compositors contemporanis més interessant. El sr. Johan Johansson, potser no era un nom popular per al gran públic però sí -i molt!- per als amants de les BSO i de la música alternativa.

El reconeixement li arribà amb l'impecable treball fet en bandes sonores com Arrival,  Prisioneros, La teoría del todo o Sicario (nominat per aquestes dues a l'Oscar). Podríem dir, doncs, que era el compositor del sr. Denis Villeneuve.

Era un dels noms confirmats per al Primaversa Sound 2018.

Nascut Reikiavik inicialment va estudiar idiomes i literatura i més tard es decantà per la música fent de guitarrista en un grup indie. Va fundar un grup de reflexió barreja d'art i segell discogràfic amb artistes eclèctics vinguts del punk, jazz, metal ... un autèntic activista cultural.

Resultat d'imatges de orphee johan johanssonL'any 2016 va signar per a la Deutsche Grammophon per a enregistrar el seu darrer treball Orphée (una autèntica delícia).

Se'l van trobar mort en el seu apartament de Berlin sense que siguin conegudes les causes de la seva mort.

En solitari ha enregistrat uns 10 treballs, des de 2002 fins al 2016. Unes 50 BSOs per a TV i cinema des del 2000 fins al 2016 i ha participat en composicions musicals per a teatre i dansa. 

La seva música delicada, sensible, amb un toc misteriòs i molt pròxima al minimalisme no deixa indiferent; ja que el sr. Johansson podia ser transgressor i trencador com el seu treball a Arrival, on les cacofonies i sons estridents es combinen amb la melodia més fràgil.

Una d'aquelles pèrdues que entristeixen perquè ens fan conscients de tot allò que l'artista no podrà crear, una potencialitat que s'apaga i desapareix deixant-nos ofers muiscalment parlant.